

Április 11-én és 12-én bírálták a Brillante – 2025 Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyre érkezett mintákat Gyulán.
A versenyre idén is három kategóriában lehetett nevezni. Ebben az évben 1238 minta érkezett a pálinka- és párlatversenyre, amit két napon át értékelnek a szakemberek. A bérfőzetők, magánfőzők párlatait, illetve több kereskedelmi főzde pálinkáit, párlatait is várták a szervezők. A 22 főből álló érzékszervi zsűri elismert hazai és nemzetközi bírákból állt, akik többek között pálinkaházak, bérfőzdék főzőmesterei, díjnyertes magánfőzők.
A zsűri számítógéppel, egy 100 pontos bírálati rendszerben értékelt. Az eddigi fő bírálati szempontok alkategóriákra vannak osztva, melyek eltérő nagyságú pontszámokkal jelzik a pálinka vagy a párlat adott értékét. Ezáltal egy sokkal részletesebb leírást tudnak adni. Több bíró egybehangzó értékelése adja a végeredményt.
Minden tételt egy két főből álló bíráló bizottság értékel részletesen pontokkal, illetve szövegesen, valamint van két gyorsbíráló, akik az érem színét döntik el, azonban szöveges leírást nem adnak. Amennyiben a négy bíró véleményéből legalább három egyezik, akkor kap a párlat érvényes bírálatot. Amennyiben nem egyeznek, akkor egy újabb, két fős csúcs zsűri dönt. A bírálati szempontok: az illatolás, az ízlelés, valamint a harmónia, komplexitás.
A versenyre idén is több határon túli nevezés érkezett. Többek között Hollandiából, Szerbiából, Romániából és Szlovákiából. Volt, aki egy mintával regisztrált, de akadt, aki több, mint 50 fajta párlatot nevezett. A legtöbb, 196 párlat szőlő és szőlő eredetű termékből érkezett. Ezt követi a szilva, valamint a termesztett bogyós kategóriák. Népszerű volt az év gyümölcse, a cseresznye is, ebből 83 minta érkezett, amely az összes nevezés 6,7 százaléka. A kereskedelmi főzdék díjkiosztója az év pálinkás bonbonja verseny díjkiosztójával egy időben, június 7-én kora délután, a magán és a bérfőzető nevezők minősítésének díjátadója pedig szintén aznap délután lesz Gyula legnagyobb szálláshelyén.