2020. augusztus 4., kedd
FONTOS

Párbeszéd

Scherer Benedek és Ferenc hagyatéka

    Hogyan vált Gyula egyik megbecsült és befolyásos polgárává Scherer Benedek, illetve fia, a város történetét lejegyző Scherer Ferenc? A levéltár birtokába került hagyatékban található visszaemlékezéseikben rögzítették egész életüket, családjuk történetét, utazásaikat, a világháború borzalmait, illetve szakmai kiteljesedésüket. Apa és fia memoárjának stílusa azonban nagyban különbözik egymástól.

Tovább »

3Téma – Kiss Szabolcs

  Felkészülten várja az előttünk álló időszakot a gyulai kistérségi szociális intézmény. Azt egyelőre nem tudni, hogy a koronavírus milyen új kihívások elé állítja a szociális szférában dolgozókat, ugyanakkor a veszélyhelyzet körülményei alatt jelentős tapasztalatot szereztek, ez pedig majd megkönnyítheti a munkát, amennyiben újra megnő a betegek száma az országban.

Tovább »

3Téma – Komoróczki Aliz

Július közepén a foglalások alapján már telt ház várható Gyula nagyobb szálláshelyein – mondta a 3Témában Komoróczki Aliz. A turisztikai kft ügyvezetője emlékeztetett, a járvány miatti korlátozások sokk-ként érték a szolgáltatókat, de a város gyorsan kilábalt a nehéz helyzetből.

Tovább »

3Téma – Fekete-Dombi Ildikó

Felkészülten várták az újranyitást a gyulai kiállítóhelyek és már az első napokban bíztató volt a vendégforgalom. A nyári szezonban bővül az Almásy-kastély Látogatóközpont garantált programjainak sora, pénteken és szombaton este fél nyolctól lekapcsolt lámpákkal, gyertyafényben fedezhetik fel az épületet az érdeklődők.

Tovább »

A Ladics-ház kincsei II.

A Ladics-ház négy újabb különleges tárgyát bemutató sorozatunkban Nagy Adrienn néprajzos muzeológus és Cseresznyés János történész idézte fel a nagynevű gyulai polgári család múltját. A gyerekjátékoktól kezdve a realisztikus ceruzarajzokon át a hivatalos dokumentumokig jogi diplomát és nemeslevelet is találunk a Jókai utcai lakásmúzeumban.

Tovább »

3Téma – Elek Tibor

  Zavartalanul megrendezhetik idén a Gyulai Várszínház 57. nyári évadát, köszönhetően a korlátozások eltörlésének. A Július 3-tól kezdődő programokon a várszínház és a tószínpad nézőterét is maximálisan kihasználhatják a színházkedvelők.  

Tovább »