2024. április 30., kedd
FONTOS

Hárfakoncert Gyulán a Zeneakadémia rektorától

 

Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművész adott különleges hangulatú koncertet a várszínház kamaratermében. A tíz szólólemezt jegyző és ezek kapcsán nemzetközi szinten kiváló kritikákat kapó művésznő a barokk kortól a XX. századig mutatott be műveket, melyek részben eredeti hárfa darabok, részben pedig orgonára és hárfára írt muzsikák.

Vigh Andrea a fellépés előtt a Gyula Tv-nek bemutatta a hangszert, melyet már az ókori Egyiptomból ismerhetünk, igaz kicsit más formában.

Kiderült, többé-kevésbé véletlenül került kapcsolatba ezzel a hangszerrel, a családban ráadásul nem is volt muzsikus, ő pedig 10 éves korától kezdett el zongorázni, és csak évekkel később ismerkedett meg a hárfával. A muzsikusi pálya mellett oktatóként, egyetemi tanárként is tevékenykedik, 2013 óta ő a Zeneakadémia rektora.

A művésznő azt mondta, a hárfa kedvelt hangszernek számít, mert már nemcsak a nagy, koncerthárfa elérhető, hanem jóval kisebb, úgynevezett trubadúrhárfák és kelta hárfák is. Ezek jobban alkalmazkodnak a gyerekek adottságihoz, és olcsóbbak, ráadásul hamar sikerélményhez juttatják használójukat.

Nézze meg ezt is:

Közel hétszázan sportoltak a sérült gyermekekért

A videóban megnézhető, hogyan rajtolt el a tizenötödik Fuss a sérült gyermekekért! rendezvény hét és …