2024. május 6., hétfő
FONTOS

Az internetes és a telefonos csalások ellen a legfontosabb a megelőzés

Sok bejelentést kapnak a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a mindennapokban, hogy az internet használatával kapcsolatban megkárosítanak embereket.

Az elmúlt héten volt olyan, amikor egy nap alatt nyolc feljelentést vettek fel Békés vármegyében. A vásárlással kapcsolatos csalások a leggyakoribbak Gyulán is.

Előfordulnak olyan esetek, amikor nem a vásárlók, hanem a hirdetők válnak áldozattá. Legyen gyanús az, hogyha mindenképpen köti magát a vevő egy csomagszállítóhoz, bankhoz. Emellett pedig különböző linkeket küld üzenetben, hogy arra kattintsunk rá és adjuk meg a különböző adatainkat.

Az elmúlt időszakban a rendőrség nevében is küldtek sms-eket csalók. A sajtószóvivő hangsúlyozta, a rendőrség nem küld szöveges üzenetben fizetési felszólítást.

Szombati Andrea kiemelte, sokszor átveszik az irányítást a telefonálók a számítógépek felett. Ez úgy történik, hogy felhívnak valakit és például banki ügyintézőnek adják ki magukat. Egyik eset az, hogy elkérik a bankkártya minden adatát, a másik pedig az, hogy küldenek egy olyan linket, amire ha rákattintunk, akkor minden adatot saját kezűleg írunk be. Ilyenkor az történik, hogy a megadott információk által egy távoli elérést biztosító programmal átveszik az irányítást a számítógép felett. Onnan akár másodpercek alatt különböző utalásokat indítanak el.

Szombati Andrea kiemelte, az elmúlt nyolc hónap alatt több, mint 50 személyi sérüléssel járó balesetet okoztak kerékpárosok Békés vármegyében. A balesetek leggyakoribb oka az elsőbbségadás elmulasztása. Az elmúlt napokban több olyan eset is volt, amikor két kerékpáros ütközött össze egymással. Békéscsabán egy közlekedő autó hátsó kerekének ütközött egy biciklis. Szombati Andrea hangsúlyozta, a közúti közlekedésben fontos a figyelem, ez a kerékpárosokra is vonatkozik.

 

Nézze meg ezt is:

Stroke tréninget tartottak a gyulai tagkórházban

Stroke team tréninget tartottak a napokban a Békés Vármegyei Központi Kórház gyulai skill laborjában. A …