2024. április 29., hétfő
FONTOS

Munkácsy teljes életpályája feltárul a gyulai tárlaton

Munkács Mihály a Siralomház című festményével robbant be a köztudatba Párizsba, festményét a korabeli beszámolók szerint kisebb tumultus mellett állították ki, a látogatók olykor nagyobb tömegben érkeztek a műhöz.

Az ikonikus alkotásnak a gyulai Almásy-kastély időszaki kiállítótermében is nagy teret szentelnek, a kék teremben minden erről szól. A napokban megérkezett két tanulmánykép, a Szűrös legény és a Makrapipás férfi, miután a szakemberek végeztek a szükséges restaurálási munkálatokkal.

Ezeket a képeket a Magyar Nemzeti Galéria adta kölcsön a gyulai gyűjteménynek. Ennek kapcsán Liska András hangsúlyozta, ilyen műveket nem könnyű kölcsönkapni, sok tárgyalás előzte meg azt, hogy az Almásy-kastélyban jelenleg tizennégy eredeti Munkácsy mű látható. Gyulán mindezeknek is köszönhetően egy egészen egyedi tárlat jött létre.

A 2025. január 5-ig megtekinthető tárlat talán a legizgalmasabb a jelenleg látható összeállítások közül az idén 180 éve született Munkácsy Mihályról. A festőművész eredeti munkái mellett VR-szemüveg és a mesterséges intelligencia segítségével megalkotott installációk segítik a látogatót Munkácsy Gyuláról indult pályafutásának felidézésében.

Nézze meg ezt is:

Közel hétszázan sportoltak a sérült gyermekekért

A videóban megnézhető, hogyan rajtolt el a tizenötödik Fuss a sérült gyermekekért! rendezvény hét és …