2024. április 30., kedd
FONTOS

Teltházzal működik a hajléktalan szálló

A pandémia óta ez az első év, hogy újra telített a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet gyulai központja. Az intézményben harmincnégy Gyulán és gyulai kistérség településein élő, hajlék nélküli emberről gondoskodnak.

November óta tart a krízisidőszak a hajléktalanellátó intézményekben. Rendszerint ősszel jelentkeznek a szállón azok az emberek, akik egyébként a jó időben meg tudják oldani a lakhatásukat, fogalmazott Kerekes Gizella. Az idén szokatlanul, már augusztus végén megnőtt a segítségkérők száma. Ez az elmúlt évekre nem volt jellemző. A pandémia alatt és közvetlenül utána nagyon megcsappant az ellátotti létszám, ebben a félelem és a bizalmatlanság is szerepet játszhatott. Az intézményvezető kiemelte, jelenleg a hajléktalan szállók országosan 80-90 százalékos telítettséggel működnek, ez a szám Gyulán 100 százalékos.

Az intézmény a nap 24 órájában nyitva tart és segítik a talpra állást, az alapvető fizikai szükségletek kielégítésén túl az egyéni és a csoportos szociális munka eszközeivel szociális téren és az önellátó gondoskodás képességének fejlesztésével is, fogalmazott Kerekes Gizella. Az egymásra épülő, komplex ellátási formáknak köszönhetően hatékonyan tudják segíteni a bajbajutottakat. Az intézményvezető kiemelte, a téli időjárás mindenképpen veszélyesebb a fedél nélküli emberek számára, ugyanakkor ők tevékenységüket évszaktól függetlenül végzik.

A szociális szakemberek arra hívják fel a figyelmet, a hideg időben különösen figyeljünk embertársainkra és szükség szerint nyújtsunk segítséget, ha bajbajutottal találkozunk.

Nézze meg ezt is:

Közel hétszázan sportoltak a sérült gyermekekért

A videóban megnézhető, hogyan rajtolt el a tizenötödik Fuss a sérült gyermekekért! rendezvény hét és …