2024. április 30., kedd
FONTOS

Számos vadon élő, ehető növénnyel találkozhatunk egy kirándulás során

Számos vadon élő, ehető növénnyel találkozhatunk egy kirándulás során vagy akár a kertünkben is, melyek magas vitamin tartalommal rendelkeznek.

Ezen növények akár salátaként, főzelékként, levesként, vagy éppen szörpként is fogyaszthatóak. Egyik ilyen növény a tyúkhúr, melyből pestót is készíthetünk.

A kirándulások alkalmával azonban érdemes odafigyelni, hogy mit tépünk le, ugyanis a medvehagymát könnyű összetéveszteni a kellemes illatú, ám erősen mérgező gyöngyvirág levelével. Szűcs Gergely kertész elmondta, míg a medvehagyma levelén jól látható az erezet, addig a gyöngyvirágén nem, valamint, amire érdemes még odafigyelni, az az, hogy a gyöngyvirág levele szagtalan, a medvehagymának pedig jellegzetes hagymaszerű illata van.

Az ánizsra emlékeztető ízű, illatú zamatos turbolya levélzete a petrezselyemhez hasonlít leginkább. Már a rómaiak is használták ezt a növényt, amit salátaként, vagy szörpként is elkészíthetünk.

A különböző virágokból, mint a pongyola pitypangból, vagy más néven gyermekláncfűből, valamint az ibolyából is készíthetünk szörpöket. Ezt úgy érdemes készíteni, hogy 1 liter vízhez 1 kg cukrot adunk, amit felforralunk. Negyed-fél kiló virágot megtisztítunk, hozzáadjuk a keverékhez, majd felforraljuk és hagyjuk kihűlni.

Nézze meg ezt is:

Közel hétszázan sportoltak a sérült gyermekekért

A videóban megnézhető, hogyan rajtolt el a tizenötödik Fuss a sérült gyermekekért! rendezvény hét és …