2024. április 30., kedd
FONTOS

Bemutatták a levéltár munkatársainak írásait összefoglaló kötetet

Kedd este bemutatták az “Anno Gyula – Mozaikok, történetek városunk múltjából” című kötetet az Almásy-kastély kápolnájában. 2010 és 2012 között, mintegy másfél éven keresztül összesen 143 cikk jelent meg a levéltárosok tollából.

Az eleinte 3000, majd 4000 karakteres, képpel illusztrált írásokat 10 fejezetbe sorolták.

Egy-egy részben változó számú, kronologikusan elrendezett cikk sorakozik. A “Helyben járás” Gyula topográfiájáról, köztereiről mesél, az “Idegenben” pedig a várostól hosszabb-rövidebb időre búcsút vett gyulaiak élményei közül válogat. A “Városunk krónikájából” című fejezet a város történetének fontos mozzanatait eleveníti fel a középkortól kezdődően a XX. századig.

“A modernizálódás útján” részben a helyi ipari létesítmények, szolgáltatások kialakulásáról szóló írások olvashatóak. Az “Ünneplőben” olyan kivételes alkalmakról van szó, mint többek között a főispáni beiktatás, a császárlátogatás, valamint a karácsonyi ünnepkör szokásai. A “Hölgyeim…” “…és Uraim” fejezetekben közismert gyulai személyiségek életéből villantanak fel epizódokat. A “Segítség a bajban” fejezet írásai az egészségügyi ellátást vagy éppen a tűzvédelem múltját mutatja be. “A fehér asztal örömei” a gasztronómiát járja körbe.

A kötet tizedik, egyben záró fejezete a körök, egyletek munkájáról, a sportolási, szórakozási lehetőségekről ad széles spektrumú áttekintést “Szabadidő, kikapcsolódás” címmel.

Az írások között olvashatunk még többek között Góliátról, az óriásbálnáról, az Apor Napközi Otthonról Máriafalván, valamint a híres gyulai jegeskávé készítőjéről is.

Nézze meg ezt is:

Közel hétszázan sportoltak a sérült gyermekekért

A videóban megnézhető, hogyan rajtolt el a tizenötödik Fuss a sérült gyermekekért! rendezvény hét és …