2024. április 30., kedd
FONTOS

Megérkeztek Gyulára Bartók eredeti gyűjtései (VIDEO)

Hogy pontosan miket, azt csütörtöktől bárki meghallgathatja a könyvtárban. Gyula ugyanis a “Tiszta forrás település” címet kapta, melynek részeként nemcsak ezt a táblát, hanem egy egy értékes hanganyagot és képeket tartalmazó lemezt is átvehetett a várost képviselő Kónya István.

Bartók Béla először az 1906. július 20-án esedékes nyári vásárra érkezett Gyulára, ahová Galgóczy Géza, a józsefbenedeki uradalom gazdatisztje invitálta, leginkább azért, hogy a zeneszerző meghallgathassa a környék híres muzsikását, a Vágási nevű dudást. Az első nap nem úgy sikerült, ahogyan tervezte, viszont július 29-én, mikor Bartók kijutott Józsefbenedekre Galgóczyékhoz, sikerült találkoznia a Csorvásról származó Illés Pannával, és az uradalomból behívott Borek Andrással is

Görgényi Ernő polgármester kiemelte, a magyar népdalkincs megmentésében Gyula fontos szerepet játszott. Az utódoknak az a kötelessége, hogy ezeket a dalokat megőrizzék, és megismertessék velük a mai embereket. A DVD-n megtalálható az MTA BTK Zenetudományi Intézet gyűjtése – 214 hangfájl, 192 lejegyzés – és a Néprajzi Múzeum anyaga – 21 itt készült fotó és 15 tárgyfotó.

Nézze meg ezt is:

Közel hétszázan sportoltak a sérült gyermekekért

A videóban megnézhető, hogyan rajtolt el a tizenötödik Fuss a sérült gyermekekért! rendezvény hét és …