2024. április 30., kedd
FONTOS

Segít a kormányhivatal az aszálykár enyhítésében

Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott

A Békés Megyei Kormányhivatal minden lehetséges eszközzel segíteni kíván az utóbbi időszak csapadékszegény időjárása miatt kárt szenvedett gazdálkodóknak – idézte a bekesijarasok.hu Takács Árpád kormánymegbízottat.

Aszály miatti károk esetén a növénytermesztő gazdák az agrárkár-enyhítési rendszeren keresztül kaphatnak segítséget. Békés megyében az idei kárenyhítési évben 120 kárbejelentés érkezett, eddig mintegy 3200 hektár területre vonatkozóan.

Fontos tudni, hogy a növény károsodását az észlelést követően, 15 napon belül szükséges bejelenteni elektronikus úton, a Magyar Államkincstár honlapján az MKR Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer alkalmazáson keresztül, ügyfélkapus beazonosítást követően. Aszálykár bejelentés legkésőbb szeptember 30-ig lehetséges. A termelői kárbejelentést követően a területileg illetékes kormányhivatalnak kell igazolnia az aszály, és a növényben bekövetkezett kár közötti összefüggést.

A kormánymegbízott arra is felhívta a figyelmet, hogy bizonyos agrártámogatásokhoz kapcsolódó jogszabályi előírások teljesítése az aszály miatt ellehetetlenül, ezekben az esetekben a gazda vis maior beadvánnyal mentesülhet a jogkövetkezmények alól.

Az aszályos időszak miatti veszteségekkel kapcsolatban felmerült kérdéseik esetén bizalommal keressék fel kormányhivatalunk Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályának munkatársait.

Ezt ügyfélfogadási időben a Temető sor 8. szám alatt személyesen, telefonon a 66/814-520-as telefonszámon, illetve írásban az agrarvidekfejlesztes@bekes. gov.hu email címen keresztül tehetik meg – zárta tájékoztatását Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott.

Nézze meg ezt is:

Közel hétszázan sportoltak a sérült gyermekekért

A videóban megnézhető, hogyan rajtolt el a tizenötödik Fuss a sérült gyermekekért! rendezvény hét és …