2024. május 1., szerda
FONTOS

Hindu szerzetes kalauzolta Gedeon Józsefet

Magával ragadta a hatalmas India kultúrája, ezért eddigi két útja után egyszer még szeretne visszatérni az ötezer éves kultúrával bíró, az európaiak számára sok tekintetben nehezen megérthető országba. A városi könyvtár világjáró gyulaiak című sorozatában a napokban Gedeon József, a várszínház igazgatója osztotta meg élményeit a közönséggel.

{vsig}galeria/gedeonjozsef{/vsig}

Kiderült, nem a szokványos turistautakat részesíti előnyben, mivel kíváncsi sok olyan dologra is, melyek nem feltétlenül részei a hagyományos utaknak. 2003-ban egy hat fős, hindu szerzetes által vezetett csoport tagjaként látogatott a mesés országba.

Gedeon József elmondta, India 14 világöröksége közül nyolcat látott. Az utcán a bivaly- vagy tevefogat mellett olyan bódék állnak, ahol lehet internetezni. A fantasztikus élmények mellett az ország az európaiak számára egyfajta kultúrsokkot is jelent – elsősorban a mifelénk ismeretlen nyomor miatt. Ennek ellenére, vagy éppen emiatt az ottani emberek egészen másképp látják a világot.

A komoly dolgok mellett voltak másfajta esetek is. A csoport egyik tagjának egy majom lopta el a táskáját, benne a fényképezővel. Hasonló eset, amikor az előadó szobájában tanyázó gekkóra a vendéglátók szinte háziállatként tekintettek, mert megeszi a legyeket és a szúnyogokat.

Azt már Dézsi János, a rendezvénysorozat házigazdája mondta el, hogy pont az a céljuk ezekkel az előadásokkal, hogy ismeretlen, érdekes tájakról meséljenek gyulaiak gyulaiaknak. A könyvtár március második felében Nagy Lászlót hívja meg, hogy Japánban töltött időszakáról meséljen.

Interjúk a videóban.

Nézze meg ezt is:

Bokrétaünnep a Magvetőben

    Hétfőn a Magvető református iskola épülő tornaterménél rendeztek bokrétaünnepet abból az alkalomból, hogy …