2024. május 7., kedd
FONTOS

Több ezren látogattak el a Körösvölgyi Sokadalomba (VIDEO)

A nyitó fesztivál az elő, népi hagyományokat mutatja be. A gyulai vár tövében több tucat hagyományos, népi mesterség képviselője mutatkozott be. A várkertben felállított sátorban Mezőberény, Orosháza, Szarvas és tótkomlós népi kézműves értékeit mutatták be.

Hódmezővásárhely egykor kiemelkedő fazekas központnak számított, a településen belül három külön stílus alakult ki. A nemezelés ősi múltra tekint vissza, már honfoglaló őseink is használták. Játék, papucs, szőnyeg, de akár családi társasjáték is készíthető ezzel a módszerrel. 2007-ben a videóban látható termékért a szakmai zsűri országos késes találkozóján a hazai késkészítők között „az év kése” díját nyerte el Tarjányi József. A bicskák markolata készülhet szarvasagancsból, fából, szürkemarha szaruból vagy celluloidból.

A háziszappanok alapanyaga a kecsketej magas vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt. Ezt tanyáról szerzi be a szappankészítő, így garantálva a minőséget, mely a kecskék szabad legeltetésének köszönhető. A népművészeti kultúra iránt komoly érdeklődés van: ezt igazolja, hogy minden évben több ezren keresik fel ezt a programot. A Körösvölgyi Fesztivál három napja alatt közel 100 kézműves mutatta be mesterségét, a színpadon több, mint ezer táncos lépett fel.

Nézze meg ezt is:

Elballagtak a Göndöcs, a Harruckern, a Karácsonyi és az Erkel diákjai

  Idén a katolikus közösségi házból indult a Göndöcs Benedek Katolikus Technikum ballagási menete. A …