2024. május 2., csütörtök
FONTOS

Az Almásy-kastély is tagja lehet a kastélyszállodák szövetségének

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont is tagja lehet a Magyar Kastélyszállodák Szövetségének.

Természetesen nem egy régi szóbeszéd valósul meg, miszerint a patinás intézményt hotellé alakítják, hanem arról, a nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkező hazai szervezet bővíti tevékenységi körét, s immár nem csupán magas minőséget biztosító vendéglátókat fogad be sorai közé.

Minderről Tömösvári Szilvia adott tájékoztatást, aki munkatársával, Molnár Józseffel együtt azért utazott Gyulára, hogy elbírálja, az Almásy-kastély a legmagasabb minőségű szolgáltatást nyújtja-e látogatói számára.

A Magyar Kastélyszállodák Szövetsége közel egy évtizede alakult, jelenleg tíz – egykoron elhanyagolt, ma újra virágzó – kastélyt tud tagjai között az ország különböző területeiről. Azon dolgoznak, hogy az úgynevezett kastélyturizmust bevezessék a köztudatba, fellendítsék, közelebb hozzák ezeket a nagyszerű épületeket, azok történetét a potenciális látogatókhoz. A szövetséghez való csatlakozás igen szigorú irányelvek mentén lehetséges, az alapvető követelmények között a legalább évszázados múlt is megtalálható. A magas minőségű szolgáltatási színvonalat a szervezet maga ellenőrzi, így a tagságba való tartozás minőségi garanciát is jelent.

Idén jelentős változások történtek, történnek a szövetség életében, maghatározó lépésként kibővítik a tagsági kört. Változik a szervezet elnevezése is: Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetsége. Nem csupán kastélyszállodák lehetnek tehát tagok, hanem olyan történelmi épületek is, melyekben egyéb szolgáltatásokat végeznek, például rendezvényhelyszínként, múzeumként vagy éppen egészségközpontként funkcionálnak. A fő, hogy bizonyított legyen a létesítmény történelmi háttere és a szolgáltatásokban nyújtott kiemelten magas minőség. A tagok számára megfogalmazott irányelvek között hangsúlyos elem az, hogy nyissanak a látogatók felé, széles körben vigyék az épületek jó hírét.

A jelenlegi tagok között megtalálható az ötcsillagos St. George Hotel, a mándoki Forgách Kastély, a zalacsányi Batthyány Kastélyszálló vagy éppen az alsópetényi Prónay-kastély is. Ez utóbbi négycsillagos létesítmény igazgatójaként tevékenykedik Tömösvári Szilvia, aki azzal a céllal utazott Gyulára, hogy felmérje, az Almásy-kastély eléri-e azt a követelményi szintet, teljesíti-e azt a kritériumrendszert, ami a tagságbeli felvételhez szükséges. Mint ismertette, a gyulai Almásy-kastély mellett a gödöllői királyi kastély, valamint a nagyari Luby-kastély is a jelentkező történelmi intézmények között van.

A szövetségi részvétel számos előnnyel járhat, ide sorolható például a bel- és külföldi kínálatban való közös megjelenés, együttes kommunikáció is. A kastélyszállodák és történelmi épületek szövetsége egy jelentős nemzetközi szervezettel, a Historic Hotels of Europe-pal is szoros kapcsolatot ápol, ez pedig egy nagyon jó lehetőség arra, hogy az adott intézmény az európai piacon is megjelenjen. A Gyulán szerzett tapasztalatokról, benyomásokról részletes beszámoló készül, a tagságbeli felvételről pedig a szövetség szeptember 13-án és 14-én tartandó közgyűlésén születik döntés.

„Ezen épületek a magyar történelem szerves részét képezik. A kastélyokban, kastélyszállodákban nem feltétlenül wellness-élményekre lehet számítani, hiszen mindegyik kastélynak jelentős múltja és igen érdekes története van, s a látogatóknak, vendégeknek lehetősége adódik arra, hogy ezt megismerjék.
Egy egészen más világba lehet ezáltal belekóstolni, belecsöppenni, mint ami megszokott. A szövetség egyébiránt már a megalakulásakor azt a célt tűzte ki, hogy fejlessze a kastélyturizmust. Ez egy olyan ága a turizmusnak, amely a gazdaság számára számos, még kiaknázatlan lehetőséget hordoz magában. Azt az utazóközönséget célozzuk meg, amely elsődlegesen a magyar vidék eredeti szépségeit, kulturális és történelmi hagyományait keresi.”

Nézze meg ezt is:

Bokrétaünnep a Magvetőben

    Hétfőn a Magvető református iskola épülő tornaterménél rendeztek bokrétaünnepet abból az alkalomból, hogy …