2024. április 30., kedd
FONTOS

Egyedülálló kezdeményezés jött létre Békéscsabán

Magyarországon az első Renault Zoé elektromos személygépkocsi tehergépjárművé átalakításának engedélyét adta át Gajda Róbert kormánymegbízott az e-mobility Kft. képviselőjének Békéscsabán, a Békés Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályán. A cég egy kérelmet nyújtott be, melyet teljesíthetőnek talált a közlekedési hatóság, így megkapták az engedélyt.

A továbbiakban a Renault Zoé elektromos személygépkocsik egy része tehergépkocsivá lesz átalakítva. Az ehhez kapcsolódó tervezési, kivitelezési tevékenységet Békéscsabán intézik.

Az átalakítás során az autó külseje nem változik. A hátsó üléseket eltávolítják, a két első mögé pedig egy elválasztó rácsot helyeznek el, a plató részt áruszállításra alkalmassá teszik. A tehergépjármű a cég demo autója lesz, és már számos társaság érdeklődik a lehetőség iránt.

2015-ben jelent meg a a közúti járművek forgalomba helyezéséről szóló miniszteri rendeletben új fogalomként a környezetkímélő gépkocsi, amely alatt az elektromos, továbbá a nulla emissziós gépkocsit érthetjük. A környezetkímélő gépjárművek világoszöld alapszínű rendszámtáblával rendelkeznek, és különböző kedvezmények kapcsolódnak hozzá. Az üzembentartók mentesülnek a gépjármű-adó és a cégautó-adó megfizetésének kötelessége alól. Az ország több nagyvárosában ingyen lehet parkolni. Az országban eddig közel 1000 világoszöld alapszínű rendszámtáblát adtak ki.

Az eseményen elhangzott, a 15 millió forintnál olcsóbb elektromos gépjárművek megvásárlását 1,5 millió forinttal támogatja az állam. 2016. szeptember 15-től a 15000-nél nagyobb lélekszámú települések önkormányzatai pályázhatnak elektromos töltőállomás-hálózat kiépítésére.

Nézze meg ezt is:

A szablyavívást is népszerűsítették a Szent György napi vásáron

  Alaposan megmozgatták a gyerekek a rutinos vívónak látszó Juhász Jánost, aki bajvívásra tanította az …