2024. május 2., csütörtök
FONTOS

Két idős embert köszöntöttek

Két idős embert köszöntöttek az elmúlt napokban. Szőke Józsefné nem tudta megmondani, mi a hosszú élet titka, Pukkis Kurt Helmut pedig a jó levegőre, a sok munkára esküszik.
Görgényi Ernő polgármester virággal és emléklappal, Kónya István alpolgármester pedig tortával köszöntötte a 90 éves Szőke Józsefnét. Erzsike néni 1926. október 21-én látta meg a napvilágot Mezőberényben. Szülei mezőgazdasággal foglalkoztak, egy testvére van, aki Örkényben él.
Erzsike néni 1958-ban ment férjhez, ekkor került Gyulára. A szépkorú 25 éve egyedül él, a hosszú élet titkát nem ismeri. Elmondta, fiatalon többet betegeskedett, mint most. Idős kora ellenére nem szed gyógyszert. Erzsike néni délután sziesztázni szokott, este pedig a hírműsorokat nézni a tvben.
A mai napig mindent maga csinál a 90 éve Litvániában született, németül beszélő Pukkis Kurt Helmut, aki azért magyar tudásából is megcsillantott valamit. Az általa ismert kifejezések leginkább a kőműves és ácsmunka területéről ismerősek a magyar fül számára, ami nem véletlen, hiszen nemcsak e szakmákban dolgozott, hanem Gyulaváriban található házát is jórészt maga építette.

Élete nem volt könnyű, 16 évesen behívták német katonának, kemény kiképzésen vett részt. A háború után fogságba került, 3,5 évig volt Szibériában. Amikor az oroszok fölszámolták a tábort, vonattal vitték őket vissza az NDK-ba, ahonnan átszökött az NSZK-ba. Nyugdíjazása után – egészségi állapota miatt – felkeresett néhány magyarországi termálfürdőt, köztük 1994-ben a gyulait is, ahová többször visszatért, míg végül elhatározta, hogy itt fog letelepedni.
1995-ben ismerte meg jelenlegi feleségét, akivel 1998-ban házasodtak össze. Elmondása szerint a jelenlegi időszak a legszebb és a legnyugodtabb az életében.

– Jó levegő és munka. Én sosem voltam munka nélkül. – mondta az ünnepelt, aki egész életében nem dohányzott, és csak mértékkel fogyasztott alkoholt.

Nézze meg ezt is:

Bokrétaünnep a Magvetőben

    Hétfőn a Magvető református iskola épülő tornaterménél rendeztek bokrétaünnepet abból az alkalomból, hogy …