2022. december 5., hétfő
FONTOS

„Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében

2018. szeptember 28-30 között Gyula – Városerdő ad otthont a „Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében című rendezvénynek, melynek vasárnapi (szeptember 30.) rendezvénynapja határon túlra, a Nagyvárad közelében található Püspökfürdőre látogat. Az idén jubileumát ünneplő, 15 éves „Muzsikál az erdő” rendezvények évek óta juttatják el a fenntarthatóság értékrendjét az erdő, a zene, a művészet közös erejével a Körösök vidékére.
A rendezvény Gyula város, a Délalföldi Erdészeti Zrt., a Nemzeti Kulturális Alap, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával jön létre a regionális Erdők Hete nyitó rendezvényeként. Nagyváradi részről bekapcsolódott a szervezésbe Bihar Megye Tanácsa, a Nagyváradi Filharmónia, a Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment, a Romsilva Bihar Megyei erdészeti igazgatósága, a Nagyváradi Erdészeti Felügyelőség. A rendezvény létrejötte az összefogás szép példája. Az emberi kultúra és a természet értékeit a Kárpát-medencei élettérben csak közösen őrizhetjük meg gyermekeink számára. Fenntartható közös jövőt csak összetartással alakíthatunk ki, a helyi közösségek és a Kárpát-medencében élő nemzetek összetartásával, a természettel összhangban.
A „Muzsikál az erdő” látogatói a hagyományos szervezési elveknek megfelelő programon vehetnek részt. A Príma Díjas rendezvény meghatározó eleme a szakvezetéses erdei séta, ahol a résztvevők megismerhetik a helyszín jellegzetes növény és állatvilágát, az erdei életközösség sokszínűségét, a fenntartható erdőgazdálkodás sajátosságait, az erdészeti erdei iskolák a fenntarthatóságra nevelésben játszott szerepét és a hétköznapi stressztől megszabadulva felkészülnek az erdei koncert befogadására. Pénteken és szombaton Gyula –  Városerdőn az ártéri erdő magyar kőris és kocsányos tölgy fái adják a rendezvény terét, Püspökfürdőn pedig az örökzöld szúrós csodabogyó cserjéinek látványa jelent különleges természeti élményt az erdei teátrumban.
A három napos rendezvény a családok valamennyi tagja számára tartogat színvonalas, testi-lelki feltöltődést biztosító programokat. Az erdei koncertek színes palettáját vonultatja fel a „Muzsikál az erdő” lehetőséget biztosítva a helyi művészek bemutatkozására, a helyi értékek megismertetésére, s az országos, sőt világhírű előadóművészek fellépésére klasszikus zenét, népzenét és világzenét felvonultatva az erdei
helyszíneken. Fellép a kristály tiszta énekhangú nyíregyházi Cantemus Fiúkórus Szabó Soma vezetésével, érkezik a Zoord zenekar, a Cimbaliband, a Talamba ütőegyüttes, a Muzsikás együttes. A klasszikus zenét a békés megyei Príma Díjas Alföld Quartett, Orosz Zoltán
harmonikaművész, a Nagyváradi Filharmónia Fúvós együttese és a Kecskemét Brass képviseli. A rendezvényen bemutatkozásnak ifjú tehetségek: Beke Márk, a Virtuózok győztese, a Kalotaszegi Legénytársulat, a „Fölszállotta a páva…” táncos győztesei is feledhetetlen élményt nyújtanak a jelenlévők számára. A tehetség már az egészen kicsik között is megmutatkozik: a vésztői általános iskola 4. osztályos tanulói somogyi táncokkal, a gyulai zeneiskolások klasszikus zenével érkeznek.
Bemutatkozik a Városerdőn működő Erdei Iskola, várják a gyermekeket természetes anyagokat felhasználó kézműves foglalkozásokkal. A Bábika Játszóház kicsiket és nagyokat egyaránt bevezet a kézműveskedés fortélyaiba, a játék örömébe. A sportolni vágyók részt vehetnek erdei kerékpártúrán, szakvezetéses erdei sétán, valamint lovas fogatokkal kocsikázhatnak ki a Mályvádi erdőbe.
A regionális Erdők Hete ünnepélyes megnyitója az Erdei Kápolnánál felavatásra került Összetartás emlékplakettnél zajlik, mely Józsa Judit kerámiaszobrász, a Magyar Kultúra Lovagja alkotása. Szemelvényeket ad elő Vasvári Csaba színművész a „Muzsikál az erdő” Irodalmi Pályázatának legjobb alkotásaiból. A „Muzsikál az erdő” Fotópályázatának helyezett képeiből, a „Muzsikál az erdő” Gyermekrajzpályázatának legjobb pályaműveiből és Fenyvesi Dóra fotográfus, a Székely Aladár Fotóklub tagjának fotóiból kiállítás nyílik a rendezvényen.
A nap zárásaként tábortűz mellett alkalma nyílik a résztvevőknek kötetlen beszélgetésre, együttgondolkodásra, közös éneklésre, baráti koccintásra.
Várunk minden erdőjáró, művészetkedvelő látogatót a „Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében rendezvényre. Információ, részletes programterv: www.muzsikalazerdo.hu 
Hiszen tudják: „Muzsikál az erdő – ahol az erdő és a zene összefonódik. Jókedv, erdei értékek, művészetek, barátság, testi-lelki feltöltődés”!

Nézze meg ezt is:

Kedvenc mesém: A csillagász, a lopó, a vadász meg a szabó

A magyar népmesék sorozat következő epizódját a karácsonyi iskola tanulójától, Popa Viktóra Reginától hallhatjuk.