2024. május 1., szerda
FONTOS

A Mátyás-templomon is dolgozott Kun Lajos díszműbádogos

San Fransisco, New York. Csak két tengerentúli helység azok közül, ahol Kun Lajos gyulai díszműbádogos munkái megtalálhatóak.

A környező országokban szintén számtalan munkája készült, Ausztriából és Romániából rendszeresen keresik megbízásokkal. Külföldi munkái alatt Németországban is megfordult, és egy ott megrendezett szakmai napon ismerték el a munkásságát, a tolmácsolásban pedig Nagy Mihály László a VOSZ Békés Megyei Szervezetének elnöke segített számára. Kézjegy című műsorunkban legkedvesebb emlékeiről is beszélt a szakember, ezek között egy hazai megbízást elevenített fel. Ez a Budapesten található Mátyás templom külső díszítőelemihez kapcsolódott.

Ezután a munka a Huszár torony díszítő elemein folytatódott, és a díszítő bádogos munkát szintén Kun Lajosra bízták, és az elkészült elemek teljes, aranyozott borítást kaptak. Ezzel a munkával később több külföldi szaklapban is találkozni lehetett. A műsorban elmondta azt is, hogyan kell megkülönböztetni a bádogost a díszműbádogostól.

Ahogy napjainkban ez sok más szakmára is igaz, úgy a bádogos és díszműbádogos mesterséget is elérték a korszerű gépi eszközök, ugyanakkor tisztában kell lenni a hagyományos, régen alkalmazott módszerekkel is. Ezen kívül az anyagismeret az, ami elengedhetetlen a jó munkához. A Híradó után a Kézjegyben ezt bővebben is kifejti Kun Lajos és elkészült munkáit is jobban megismerhetik nézőink.

Nézze meg ezt is:

Bokrétaünnep a Magvetőben

    Hétfőn a Magvető református iskola épülő tornaterménél rendeztek bokrétaünnepet abból az alkalomból, hogy …