2024. április 29., hétfő
FONTOS

Irodalmi konferenciát tartottak Weöres Sándor költészetéről

“Perzselő szomjat kelteni a jóra…” címmel rendezett irodalmi konferenciát a Gyulai Várszínház az 56. évad első, tematikus programjának részeként. A Székely János Napok után, ebben az évben ugyanis Weöres Sándor életműve került a középpontba.

A konferencián négy előadó vitatta meg a költő művészetének aspektusait, valamint az emögött rejlő filozófiát. Kenyeres Zoltán irodalomtörténész, Weöres Sándor monográfusa kiemelte a költő és Hamvas Béla kapcsolatának jelentőségét. Hiszen a 20. század filozófus írója szoros alkotói barátságot ápolt az általa orpheuszi zseninek tartott Weöressel. Erre utal Kenyeres Zoltán előadásának címe is.

A konferencián Farkas Attila művészettörténész Weöres Sándor drámáinak mesei és filozófiai elemeit vizsgálta. Bucz Hunor, a Térszínház igazgatója pedig a másnap előadott A holdbéli csónakos című bábjáték tükrében nyújtott betekintést a költő életművébe. Falusi Márton költő a Le Journal című vers poétikai és politikafilozófiai dilemmáit vitatta a kép- és identitáselmélet szempontrendszereit alkalmazva.

A Weöres Sándor Napok programsorozatát a Nemzeti Színház előadása, a Psyché zárta.

Nézze meg ezt is:

Közel hétszázan sportoltak a sérült gyermekekért

A videóban megnézhető, hogyan rajtolt el a tizenötödik Fuss a sérült gyermekekért! rendezvény hét és …