2024. május 1., szerda
FONTOS

Zavartalanul folynak a belső munkák a levéltárban

Közel három héttel ezelőtt a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében hozott döntés értelmében a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára is bezárt a látogatók és a kutatók számára.

Az érdeklődők ebben az időszakban csak az interneten keresztül kereshették meg az intézmény dolgozóit. Erdész Ádám igazgató elárulta, ez idő alatt nem végezhették el az úgynevezett szerv ellenőrzéseket, tehát nem látogathatták meg az illetékességi körükbe tartozó több, mint 340 raktárat. Ezzel együtt az olyan rendezvények is elmaradnak, mint az áprilisi könyvbemutató, vagy a májusra tervezett konferencia. Hozzátette, a levéltárosok belső munkáját nem akadályozza a kényszerű zárva tartás.

Ezek mellett folyamatosan zajlik a segédletkészítés, valamint több adatbázis kiépítése. Erdész Ádám elárulta, igyekeznek felkészülni arra az időszakra, amikor esetlegesen az intézmény dolgozói sem járhatnak be, vagy csak ügyeletrendszerben dolgozhatnak. Azok számára, akik home office-ban kívánnak tevékenykedni, olyan munkát keresnek, amelyet otthon is könnyedén el tudnak végezni. Ilyen például a digitális másolatok elkészítése, vagy különböző szervezési feladatok lebonyolítása.

Természetesen ebben az időszakban is folynak a tudományos munkák előkészítései, valamint a könyvkötő műhely is működik. A kényszerű zárva tartás végeztével pedig igyekeznek bepótolni az ez idő alatt elmaradt rendezvényeket.

Nézze meg ezt is:

Bokrétaünnep a Magvetőben

    Hétfőn a Magvető református iskola épülő tornaterménél rendeztek bokrétaünnepet abból az alkalomból, hogy …