2024. május 1., szerda
FONTOS

40-45 százalékos készültségben van a kastély cselédszárnya

A járvány sem hátráltatta a munkálatokat a gyulai Almásy kastély eredetileg 1807-re megépült cselédszárnyánál.

A tavaly megkezdődött kivitelezés során egy bálteremnek is alkalmas közösségi teret alakítanak ki. A sok látogató miatt a kastély fogadótere gyakran szűkösnek bizonyult, most ezt is ki tudják bővíteni.

Kialakítanak egy látványkonyhát, megépül a csemegetár és egy melegítő konyha is helyet kap a falak között. Ezt az ingatlant is környezettudatos szellemben építik újjá, s bár napelemeket a műemlék épületeken nem lehet elhelyezni, a fűtést geotermikus energiával oldják meg.

Görgényi Ernő polgármester hangsúlyozta, bár a járvány miatt az idei év biztosan nehezebb lesz, az élet nem áll meg, és gőzerővel készülnek a következő időszakra, amikor a város újra a régi fényében ragyoghat. Ezt szolgálja többek között az Almásy kastély cselédszárnyának felújítása is.

A cselédszárnyhoz eredetileg még több kisebb épületrész is tartozott. Kezdetben az uradalmi tisztek szállásaként szolgált, később irodák, majd a személyzet kapott itt helyet. A jövőben az éveken át elzárt terület a közösségé lesz. Az egymilliárd forintos beruházás idén októberig fejeződik be.

Nézze meg ezt is:

Bokrétaünnep a Magvetőben

    Hétfőn a Magvető református iskola épülő tornaterménél rendeztek bokrétaünnepet abból az alkalomból, hogy …