2024. május 1., szerda
FONTOS

A megváltozó időjárás nagyobb odafigyelést követel a kiskertekben

Az első mínuszok és a tél beálltával egy kicsit elcsendesedik, lelassul a természet.

Vannak olyan növények, amelyeknek nem árt a fagy, de ezek többsége nem szereti a téli, csapadékos időjárást. Egy enyhébb decembert követően a hagymás növények kibújnak a földből. Szűcs Gergely kertész elmondta, sok megkeresést kap azzal kapcsolatban, hogy mit érdemes ilyenkor csinálni ezen növényekkel, amikor a hó és a mínuszok is megjelennek.

A hó a növények számára egy úgynevezett védő, laza szerkezetű takaróként funkcionál, mert a hópelyhek közé záródik levegő, ezáltal olyan, mint egy szigetelő anyag. Abban az esetben, ha nem lenne hó, akkor különböző takaró anyagokkal célszerű befedni a hidegre érzékeny növényeket. Ha a bokrokra nagyobb mennyiségű hó kerül, azt célszerű eltávolítani, hogy ne deformálódjanak el a nyomás hatására.

Szűcs Gergely kertész elmondta, a fokhagymát lehet ősszel és tavasszal is ültetni. Az ősszel ültetett fokhagyma a kihajtást követően egész télen a hajtáskezdeményben áll, és tavasszal indul növekedésnek. Az őszi fokhagymát nyár elején lehet felszedni. A tavaszi fokhagymát a nevéből adódóan tavasszal, március – április környékén ültetjük el, és ősszel szedjük fel.

Nézze meg ezt is:

Bokrétaünnep a Magvetőben

    Hétfőn a Magvető református iskola épülő tornaterménél rendeztek bokrétaünnepet abból az alkalomból, hogy …