2024. május 8., szerda
FONTOS

Átadták a légi és gépipari képzőközpontot Békéscsabán

Péntek reggel többek között Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint az Airbus képviselői tekintették meg a Gyulán épülő helikopter alkatrészeket gyártó üzem épületét. Görgényi Ernő polgármester elmondta, a gépek, melyekkel gyártják majd az alkatrészeket már úton vannak Dél-Koreából. Ezek a 45 tonnás berendezések a legmodernebb technológiát fogják képviselni.

Péntek délelőtt átadták a Békéscsabai Szakképzési Centrum Légi és Gépipari Képzőközpontját. A 2,5 milliárd forintos beruházás során XXI. századi berendezésekkel lett felszerelve az új központ, amely a Gyulán épülő Airbus Helicopters Hungarynak, a Linamar Zrt.-nek és a Csaba-Metál Zrt.-nek biztosít a jövőben jól képzett szakembereket.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő az eseményen kiemelte, fontos, hogy olyan szakképzés működjön Békés megyében, amely a későbbiekben versenyképes munkaerőt biztosíthat.

Kovács József hangsúlyozta, egy új időszak előtt állunk az ipari fejlődés tekintetében.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta, a légi és gépipari képzőközpont mellett számtalan fejlesztés történt a térségben. A beruházás egy olyan ipari fejlődés oktatási hátterét alakította ki, amely fontos Békéscsaba és Gyula jövője, gazdasági ereje szempontjából.

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója kiemelte, a szakképzés a megyeszékhelyen mindig megelőzi a térségbe települő beruházásokat. Az épületben professzionális anyagvizsgálók, mérőlaborok, szimulációs termek, robotizáció, CNC esztergák, automata munkaállomások, vágóeszközök lettek kialakítva. Egy olyan öttengyelyes maró is helyet kapott a centrumban, amely Magyarországon, a szakképzés területén egyedülállónak számít.

Andreas Stöckle, az Airbus Helicopters Hungary ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, mérföldkőhöz ért a Gyulán épülő cég a légi és gépipari képzőközpont létrejöttével. Kiemelte, az új beruházás nemcsak a térség, hanem a repülőgép alkatrészeket gyártó Airbus életében is kiemelkedőnek számít.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök kiemelte, igazi eredményt csak valódi együttgondolkodással, összefogással lehet elérni. Ennek kimagasló példája a Békéscsabán megvalósult képzőközpont.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kiemelte, a magyar ipar termékeinek 70 százaléka a high-tech szektorba tartozik. Ez az autóktól kezdődően az elektronikán át a hadiipar különböző gyártási területeit érinti. Ezzel Magyarország az első helyen áll a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet tagországai között. A magyar iparfejlesztési tervek is ennek a szektornak az erősítését célozzák meg.

Palkovics László az eseményen kiemelte, elkészült a békéscsabai reptér fejlesztési koncepciója is. Hangsúlyozta, felgyorsítják a tervezést és utána a kivitelezési folyamatot is.

Nézze meg ezt is:

Fúziós tánccal ért véget a várszínház tavaszi évada

India ősi eposza, a Ramajana szolgáltatta a fő témát a Trigatu tánccsoport társulatának, akik a …