2024. május 8., szerda
FONTOS

Az anyatejes táplálás fontosságát hangsúlyozták a gyulai eseményen

Az anyatej volt a középpontban a csütörtök délelőtt megtartott gyulai eseményen.

1992-től tartják világszerte az anyatejes táplálás-, más néven a szoptatás világnapját.  A Vigadóba érkezett kismamákat többek között előadással és kiállítókkal várták a szervezők, ahol tapasztalatcserére is sor került.

Az anyatejben olyan tápanyagok vannak, melyek egy fejlődő kisbaba számára szükségesek. Ebben a szénhidrátok, zsírok, fehérjék mennyisége pont megfelelő számára.

Nagy Márta pre- és posztnatális edzésre szakosodott sportoktató, babahordozási tanácsadó is előadást tartott a kismamák számára. Elmondta, a szülővé, az anyává válás egy olyan folyamat, amit a babával együtt egy egységben kell létrehozni. Szülés után a test nem úgy működik, mint előtte, ezért fontos a regeneráció és az odafigyelés. Emellett hordozási tanácsokat is meghallgathattak a szülők.

Előfordul, hogy egy anyukának nincs megfelelő mennyiségű teje, ezért kénytelen tápszerhez folyamodni, ami valamelyest pótolja az anyatejet. A szülésznők, védőnők segítenek abban a kismamáknak, hogy számukra, illetve gyermeküknek melyik a legmegfelelőbb.

Elhangzott, a korszerű tápszerek ellenére még mindig az anyatej az, ami a leginkább tápláló a gyermekek számára. Európai szinten Magyarországon elég magas, 94 százalék a szoptatás aránya.

A rendezvényen az előadást követően tombolatárgyakkal is kedveskedtek a szervezők a megjelent anyukáknak és csemetéiknek.

Nézze meg ezt is:

Japán nap a Hanami jegyében címmel rendeztek programokat Gyulán

A Mogyoróssy János Városi Könyvtárban többek között előadások, workshop, japánkert és japán ételek várták az …