2024. április 18., csütörtök
FONTOS

Jó a kijelölt Békés vármegyei természetes fürdővizek minősége

Fürdésre alkalmas valamennyi Békés vármegyei engedélyezett szabadstrand vize.

Az érvényes uniós és hazai szabályozás alapján az idei szezonban jó a fürdővíz minősége a gyomaendrődi Pájer Kempingben, a gyomai szabadstrandon, a békés-dánfoki, a doboz-szanazugi és a gyula-városerdei engedélyezett természetes fürdőhelyen is.

A kormányhivatal népegészségügyi szakemberei az idény megkezdése előtt minden szabadstrand vizét bevizsgáltatták a vármegyében. A szakemberek a fürdőzők egészségének védelme érdekében a természetes fürdőhelyek vízminőségét,
valamint a közegészségügyi követelmények betartását egyaránt folyamatosan ellenőrzik a szezonban.

A kijelölt szabadstrandok üzemeltetőinek a fürdővíztől számított 300 méteren belül tájékoztatniuk kell a fürdőzőket a víz aktuális minősítéséről és az esetleges fürdési tilalomról is.

Az üzemeltető a nyár folyamán havonta egyszer vizsgáltatja a megbízott, akkreditált laboratóriummal a vizet. A mintákban a szennyezésre utaló baktériumok jelenlétét vizsgálják a laboratóriumok, és az eredményről minden esetben a népegészségügyi hatóságot is kötelesek tájékoztatni.

Az egyes fürdővizek részletes jellemzését a népegészségügyi hatóság által elkészített fürdővízprofil tartalmazza, amely részletes információkkal szolgál az adott fürdőhely vízminőségéről.

Fontos tudni, hogy Békés vármegyében nincsenek fürdésre kijelölt, engedélyezett tavak. A nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, hiszen ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdés higiénés feltételei nem
biztosítottak. A közegészségügyi veszélyeken túlmenően – alapvetően a balesetveszély miatt – tilos a fürdőzés például egyebek mellett a bányatavakban, kompátkelők közelében!

Nézze meg ezt is:

Helyszíni szemle miatt lezárják a Sarkad és Gyula közötti útszakaszt

A Gyulai Rendőrkapitányság 2024. április 19-én, pénteken 10 óra és 11 óra 30 perc között …