2024. május 2., csütörtök
FONTOS

A kánikulában a vadakat is itatni kell

 

Az idei nyár a megszokottnál jóval csapadékosabb volt, ugyanakkor az augusztus vége tartós kánikulai napokat is hozott magával.

Ez a vadon élő állatokra éppúgy fokozott veszélyt jelent, mint a ház körül élőkre. A vadászati szakemberek ebben az időszakban gyakrabban járják a határt, és töltik fel a vaditatókat ivóvízzel.

A vadászok számára egész éves elfoglaltságot jelentő vadgazdálkodás sokkal több, mint amit általában erről gondolnak az emberek, fogalmazott Juhász Ferenc. A nyári időszakban, különösen tartós kánikula esetén kiemelt feladat a vadállomány itatása, ami nagyban segíti az állatok túlélési esélyeit. Az elnök kiemelte, az időjárást állandóan figyelik, s ha kevés a csapadék, mesterségesen pótolják az itatók vízkészletét, akár éjszaka elvégezve a munkát.

A vadászati idény március első napjával kezdődik és február utolsó napjával fejeződik be. A nyár utolsó hónapja az őzbakok üzekedési időszakának végét, mellette a vadászati idény közepét is jelenti. Pataky Ádám elmondta, augusztus közepétől már a balkáni gerle, az örvös galamb és a tőkés réce vadászata indult meg. Ennek anyagi vonzata valójában nincs, inkább a gazdálkodókat segítik a vadkár minimalizálásával. A hivatásos vadász kiemelte, bár mindez a kánikulában jelentős többletfeladatot jelent mindannyiuknak, mégis megéri, mert a vadak meghálálják a gondoskodást.

A Pejrét Vadásztársaság közel tízezer hektáros területén folyamatosan növelik a mesterséges itatók számát, hiszen ha szárazabb ősz következik, akár novemberig gondoskodni kell a vadak vízellátásáról.

 

Nézze meg ezt is:

Bokrétaünnep a Magvetőben

    Hétfőn a Magvető református iskola épülő tornaterménél rendeztek bokrétaünnepet abból az alkalomból, hogy …