2024. május 6., hétfő
FONTOS

Faragott kaput állítottak a Tündérkertben

Széll János tervezte azt a kaput, amelyet a hétvégén állítottak Kálvária-domb melletti, Gyulai Tündérkertben.

Az etnográfus, fafaragó húsz társával együtt készítette el a faragott szerkezetet, a motívumok ötletét egy népvándorlás korában készült öv adta.

A régi hagyományokat felelevenítve, ezentúl fedeles, kötött kapu őrzi a Gyulai Tündérkert bejáratát. Az október első hétvégéjén felállított faragott kaput Széll János etnográfus tervezte és húsz alkotótársával együtt készítette el.

A Békés Vármegyei Népművészeti Egyesület minden évben megrendezi fafaragó táborát, ahova a Kárpát-medence különböző országaiból érkeznek mesterek, fogalmazott Széll János.  Ezeket az alkalmakat az alkotás mellett, igyekeznek hasznos tartalommal is megtölteni. Az etnográfus elmondta, két évvel ezelőtt kaptak felkérést a Wenckheim Krisztina Közalapítványtól a gyulai Kálvária-domb tövében található ősgyümölcsös kertkapujának elkészítésére, a tervezési folyamat is akkor kezdődött.

A Régi Gyümölcsfajták Baráti Körének és a Wenckheim Krisztina Közalapítvány összefogásával, 2011 óta közel háromszázötven őshonos gyümölcsfát ültettek el a Kálvária-domb tövében az országos Tündérkert mozgalomhoz csatlakozva, mondta Szűcs Gergely. A kertészmérnök kiemelte, hosszú távú törekvés, hogy a Gyulai Tündérkert a város közkedvelt pihenőparkja legyen.

A közalapítvány folyamatosan törekszik az őshonos gyümölcsös környezetének szépítésére, amelynek méltó dísze lett a napokban felállított, új fedeles faragott kapu is.

 

Nézze meg ezt is:

A legszebb konyhakerteket keresik

A növényi sokféleség jegyében, a gyulai önkormányzat az idén is keresi a város legszebb konyhakertjét. …