2024. április 30., kedd
FONTOS

Nyomdakész Erdmann Gyula Németvárosról szóló könyve

A gyulai Németváros történetét dolgozza fel Erdmann Gyula, nyugállományú levéltári igazgató legújabb kötete.

A kétszázoldalas tanulmány megjelenése a gyulai németek betelepítésének 300. évfordulója alkalmából, a jövő év első felében várható.

A gyulai Németváros története írásban és képekben címmel, nyomdakész formában készen áll Erdmann Gyula kézirata. A nyugállományú levéltári igazgató kétszázoldalas tanulmányát mintegy ötszáz fénykép is színesíti. A tervezett megjelenés szorosan kapcsolódik a gyulai németség letelepedésének 300. évfordulójához.

Erdmann Gyula 1982-ben költözött családjával a városba és valójában ez az az évszám is, amikor megkezdődött a gyulai németség kutatásának időszaka, fogalmazott a nyugalmazott levéltári igazgató. Gyula németvárosi részén élve, templomjáró emberként csakhamar megismerkedett az akkori öregekkel, figyelve, lejegyezve az elbeszéléseiket.

Csak évek múltán, 2016-ban folytatta Erdmann Gyula az anyaggyűjtést, ekkor már visszanyúlva a gyulai németség történetének kezdetéig. Amikor az ideje engedte, folytatta a tanulmány írását és a fotódokumentáció összeállítását. Erdmann Gyula kiemelte, mintegy tizenöt németvárosi családtól kapott archív fényképeket, ami komoly segítséget jelentett. Mellette nagyon sok felvételt készített többek között a Steigerwald-tanyán, így végül összeállt a teljes anyag.

Erdmann Gyula, a gyulai Németváros történetét feldolgozó, hiánypótló monográfiája a tervek szerint jövő év márciusában kerülhet nyomdába.

Nézze meg ezt is:

Új képzés indulhat a GFE gyulai karán

  Már a következő tanévben megkezdődhet a GFE gyulai karán az új szakirányú továbbképzés, az …