2024. április 30., kedd
FONTOS

Kevesebb az elhúzódó ügy a megyei bíróságokon

Újra összbírói értekezletet tartottak a Gyulai Törvényszéken.

A szerdai eseményen aktuális ügyekről tanácskoztak, így szó esett a Békés megyében működő bíróságok 2021-es tevékenységéről is. Az ülés előtt Senyei György az Országos Bírósági Hivatal elnöke és Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke tartott sajtótájékoztatót.

Senyei György elmondta, tévedés azt hinni, hogy a Gyulai Törvényszék a kisebbek közé tartozik és hogy itt kevesebb üggyel foglalkoznak, mert előbbi esetében a középmezőnyben foglal helyet, míg utóbbi tekintetében sok szempontból élen jár.

A Gyulai Törvényszék 2021-ben is teljesítette alapvető feladatát – hangsúlyozta Bagdi Árpád Gyula. A megyei szervezet vezetője kiemelte, a bírói igazságszolgáltatást az időszerűség és a magas szakmai színvonal jellemezte. Ez utóbbival kapcsolatban Bagdi Árpád Gyula arra hívta fel a figyelmet, hogy járásbírósági szinten a büntető ügyszakban, 2021-ben az ügyek 65 százaléka elsőfokon jogerőre emelkedett, civilisztikai ügyszakban ugyanez az arány 94,6 százalék volt.

Békés megyében 2020 augusztusához viszonyítva az elhúzódó ügyek aránya jelentős mértékben csökkent.

A sajtótájékoztatón Bagdi Árpád Gyula elmondta, a Békés megyei bíróságok nyolc épületben működnek. Valamennyi esetében végeztek állagmegóvó munkákat. Tavaly lezárult a közbeszerzési eljárás a Szarvasi Járásbíróság épületének közel egymilliárd forintos, teljes rekonstrukciójával kapcsolatban.

Nézze meg ezt is:

Közel hétszázan sportoltak a sérült gyermekekért

A videóban megnézhető, hogyan rajtolt el a tizenötödik Fuss a sérült gyermekekért! rendezvény hét és …