2024. április 30., kedd
FONTOS

Alig enyhített az aszályon a csapadékos április

A 2016-os ár- és belvíz idején, Békés határában készültek ezek a felvételek, ezek pedig 2021-ben, Gyula és Szabadkígyós között.

Utoljára ekkor kellett komolyabban számolni belvízi elöntésekkel. Az utóbbi hónapokra viszont már egyáltalán nem jellemző ez a probléma, sőt, épphogy az aszály okoz gondot a földeken.

Mindezt megerősítették a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság napokban közzétett mérései is.

Idén mindössze a januári havi érték lépte át a 10 mm-es területi átlagot, a következő két hónapban még ennyi eső sem esett. Ezután az időjárás 180 fokos fordulatot vett, és ahogy elérkezett az április, megjött vele együtt a csapadék is, a talajvízszint ennek ellenére még jelenleg is mélyen van.

A területi eloszlás alapján nem minden régió kapott egyenlő vagy közel hasonló mértékben. Ahogy az ábrán is megfigyelhető, a KÖVIZIG keleti-északkeleti területei jelentősebb mennyiségben részesültek az égi áldásból, mint a nyugati körzetek. Ebből is kiemelkedett Vésztő és környéke, itt ugyanis áprilisban 85,6 mm-t mértek.

Mindent összevetve a 2022-es esztendő egyelőre még magasan csapadékhiányos, néhány áprilishoz hasonló hónapra lenne szükség ennek enyhítésére vagy esetleg kiegyenlítésére.

Nézze meg ezt is:

Közel hétszázan sportoltak a sérült gyermekekért

A videóban megnézhető, hogyan rajtolt el a tizenötödik Fuss a sérült gyermekekért! rendezvény hét és …