2024. április 30., kedd
FONTOS

A népművészet került középpontba a Gyulavári kastélyban

A hagyományos, népi kézművesség került a középpontba szombat délután, a Gyulavári kastélyban.

Az épületben olyan programok várták az érdeklődőket, melyek révén több mesterséggel is megismerkedhettek. A fafaragó elsősorban tükröket, órákat hozott magával, ezeket a paraszti kultúra mintakincsével látta el. Győri Lajos úgy fogalmazott, ma már nagyon nehéz bárkivel is megszerettetni ezt a mesterséget, mert az életünk erősen eltávolodott a természettől.

Farkasné Kun Anikó olyan különleges férfi viselet rekonstrukciót is hozott magával, mely kifejezetten Gyulavárira jellemző. Ez a visszafogott zsinórozás és a csíkos, lenvászon ing mellett a nyargalás, vagyis tűzés miatt nevezhető igazán egyedinek. Mindezt úgy sikerült megalkotni, hogy a viseletkészítő népi iparművész a Magyar Néprajzi Múzeum fotótárában kutatva lelt rá egy olyan fotóra, mely gyulavári fiatalokat ábrázol.

A program részeként egy állandó kiállítás is megnyílt, ez az egykori Gyulai Népművészeti és Háziipari Szövetkezet alkotásait mutatja be. Itt elsősorban a szövetkezet keretein belül készült régi szőnyegek látható, de olyan, közel százötven éves darabot bemutatnak, mely mintául szolgált a később alkotások számára.

A Gyulavári kastély első alkalommal csatlakozott a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hetének programjaihoz. A tervek szerint a “Kézművesség a mindennapjainkban” című kiállítás ideiglenes része június végéig látogatható a Gyulavári kastélyban.

Nézze meg ezt is:

Közel hétszázan sportoltak a sérült gyermekekért

A videóban megnézhető, hogyan rajtolt el a tizenötödik Fuss a sérült gyermekekért! rendezvény hét és …