2024. április 30., kedd
FONTOS

Magyar győzelem a világ legerősebb hadserege ellen

A magyar és az európai történelem egyik legjelentősebb eseményére, az 555 éve lezajlott 1456-os nándorfehérvári diadalra emlékeztek Gyulán, a Nádi Boldogasszony templomban, melynek egyik seccója épp e csatának állít emléket.

Csak a történeti hűség kedvéért: a várat védő magyar és szerb katonák Szilágyi Mihály vezetésével álltak ellen a körülbelül tízszeres túlerőben lévő török seregnek, mely akkor a világ egyik, ha nem a legerősebbjének számított. A török blokádot Szilágyi sógora, Hunyadi János törte át, és együtt verték vissza a II. Mohamed szultán vezette sereget, majd július 22-én a Kapisztrán János vezette keresztesekkel meg is futamították őket. Az országgyűlés döntése szerint július 22-e nemzeti emléknap.

Az ünnepségen Németh Csaba történész arra emlékeztetett, a magyar seregek ötből ötször vereséget szenvedtek a töröktől, amikor azokat a szultán vezette. Az egyetlen kivétel Nándorfehérvár, ez a diadal ezért is méltó arra, hogy emlékezzünk rá.

– Megfizethetetlen haladékhoz jutott a nyugat és a kereszténység – hangsúlyozta beszédében Alt Norbert alpolgármester. Kovács Péter plébános kiemelte, az akkori egyházi vezetők sokat áldozta a török elleni háborúra. Az ünnepség végén a résztvevők a templomon kívül közös imádság keretében hallgatták meg a déli harangszót, melyet egy évvel a diadal után, III. Callixtus pápa rendelt el.

Még több képet talál Galéria rovatunkban!

Nézze meg ezt is:

Közel hétszázan sportoltak a sérült gyermekekért

A videóban megnézhető, hogyan rajtolt el a tizenötödik Fuss a sérült gyermekekért! rendezvény hét és …