2024. április 30., kedd
FONTOS

Országosan egyedülálló pajzsmirigyszűrés kezdődött Gyulán

 

Szerdán a Magvető Református Általános Iskolában kezdődött meg az országos viszonylatban is egyedülálló pajzsmirigyszűrés.

A megye önkormányzatai és a kormányhivatal együttműködése hozta életre a Közös érték az egészség elnevezésű programot, melynek alapvető célja az egészségügyi állapotfelmérés, tanácsadás valamint a prevenció. Ennek érdekében először Gyulán állították szolgálatba a pajzsmirigy-rendellenességek fiatalkori szűrését végző berendezést, mely vizsgálatok Kolozsi Anita endokrinológus közreműködésével zajlanak – jelentette be Sárosi Tamás tisztifőorvos.

Kovács József országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az iskolás korban felfedezett rendellenességek nagyobb eséllyel gyógyíthatók. Ezért is fontos minél több lehetőséget biztosítani minden generáció számára a rendszeres szűrővizsgálatokkal.
Görgényi Ernő polgármester emlékeztetett, az egészségügy egy olyan összetett feladatrendszer, melyben a legfontosabb és legtöbb felelősség az államra hárul. Azonban az önkormányzatoknak és a civil szervezeteknek is nagyon jelentős feladatai vannak, többek között a prevenció, az egészségmegőrzés és betegség megelőzés.

Hozzátette, az önkormányzat a gyermekosztály szakembereivel együttműködve cöliákia-szűrő programban vesznek részt. A Közös érték az egészség program keretén belül szerdánként a város iskoláiban végeznek majd pajzsmirigy-vizsgálatokat, később azonban a megye minden településére el szeretnék juttatni a berendezést.

Nézze meg ezt is:

Bokrétaünnep a Magvetőben

    Hétfőn a Magvető református iskola épülő tornaterménél rendeztek bokrétaünnepet abból az alkalomból, hogy …