2024. április 27., szombat
FONTOS

Számos újdonság található a kibővített gyulai útikalauzban

“A divat változik, a stílus örök” – idézte Coco Chanel híres mondatát Görgényi Ernő csütörtökön délután a Mogyoróssy János könyvtárban, ahol a Gyula és környéke útikalauz új, bővített kiadását mutatták be.

 

A polgármester a legendás divattervező aforizmáját találónak érzi Gyula városára, ami a turizmus miatt éppen divatos, ám ettől függetlenül évszázadok óta őrzi jellegzetes stílusát.

Görgényi Ernő az eseményen elmondta, Gyulán nagy hagyománya van a színvonalas helytörténeti kutatásoknak, korábban többek között Karácsonyi János, Mogyoróssy János vagy Kóhn Dávid munkáiból ismerhettük meg a város múltját. Őket követve 1968-ban Implom József szerkesztett egy kötetet, ami olvasmányos formában mutatta be a várost, különböző séta-útvonalakon keresztül. Ezt a hagyományt folytatta a Hiszi-Map Kft. gondozásában kiadott gyulai útikalauz.

A könyvbemutatón kiderült, Göndöcs Péter, a Hiszi-Map Kft. ügyvezetője harmincöt évvel ezelőtt idegenvezetőként kezdte összegyűjteni a város nevezetességeit. Később, a 2000-es években merült fel az igény, hogy egy átfogó kötetet jelentessen meg Gyuláról. A turistakönyv megírására Czeglédi Imre egykori múzeumigazgatót kérték fel. A helytörténész korábban gyulai utcákat ismertető helytörténeti munkát is írt, később pedig a Gyula Televízióban is bemutatta azokat.

Az útikalauz 2004-es első kiadása után 2009-ben jelent meg újra, addigra ugyanis a városfejlesztéseknek köszönhetően több új nevezetességgel is bővült a város. Mostanra a korábbi kiadások példányai elfogytak, valamint az elmúlt évtizedben is több városképi változás történt Gyulán. Az új, 3000 példányban kinyomtatott gyulai útikalauz további fontos újdonsága, hogy Liska András történész közreműködésével bemutatja a 2015-es és 2016-os, vár körüli régészeti kutatások eredményeit 12 oldalon keresztül.

A kötet korábbi kiadásai a magyar mellett román, angol és német nyelven is hozzáférhetőek, a kiadó tervezi az új kötet lefordítását is a külföldi turisták számára. A gyulai útikalauz ugyanakkor nem csak a városba érkező vendégek, hanem a helyiek számára is sok érdekességgel szolgál.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …