2024. április 26., péntek
FONTOS

Honosítás Gyulán

 

Huszonegyen vettek részt csütörtök délelőtt, Gyulán a magyar állampolgári eskütételen. Az elmúlt időszakban a fürdővárosban 410-en folyamodtak magyar állampolgárságért, és ez az első olyan alkalom, ahol már az új, egyszerűsített eljárás szerint kaphatta meg valaki a magyarságát igazoló dokumentumot.

Dr. Görgényi Ernő polgármester köszöntőjében kiemelte, a rendszerváltás után 20 évet kellett várni a percre, amikor a magyar állam végre megengedi, hogy jogilag is szentesítsék azt a lelki kötődést, amit a határokon túli magyarok éreznek anyaországuk iránt.

A Kézdivásárhely környékéről, a többségében magyarok lakta Csernáton településről érkező Gajdó család valamennyi tagja számára felemelő érzés volt az eskütétel.

A család azért választotta Gyulát, mert fiuk, Szabolcs itt tanul és a Grosics Akadémián futballozik. Az apa odahaza gondnokként, az anya egy töltőállomáson dolgozik. Mint mondták, a magyar állampolgárság fontos nekik, s most egy régi vágyuk teljesülhetett.

A honosítási ceremónia doyenje Aradról érkezett. Nagy Ferenc 82 éves korára lett magyar állampolgár, s mint mondta, csupán egyetlenegy dolog miatt volt csalódott, hogy gyermeke és unokája nem került a 21-ek közé.

Ezzel kapcsolatban Varga Erzsébet, a gyulai polgármesteri hivatal osztályvezetője elmondta, a mai volt az első alkalom, amelyen olyan emberek vettek részt, akik az egyszerűsített eljárás során kaptak magyar állampolgárságot. A procedúra a korábbiakhoz képest jelentősen lerövidült, de ha az érintettek tudnak magyar felmenőt igazolni, akkor is 3-6 hónapig tart.

A rendezvény közben kameráinkkal több jelenlévő arcát nem mutathattuk meg, mert még mindig vannak olyan szomszédos országok, ahol hátrány ér valakit azért, mert magyar állampolgár is szeretne lenni. Még többet megtudhat a videónkból.

Nézze meg ezt is:

A költészetet ünnepelték a Pánczélban

  Hatodik éve rendeznek költészet napi programot a Pánczél Imre intézményben. A napokban az itt …