2024. április 27., szombat
FONTOS

Sopron a legnépszerűbb, Gyula a kilencedik

Hová utaznának legszívesebben, milyen belföldi úti célt választanának az emberek Magyarországon? Erre a kérdésre kereste a választ a Vendégváró.hu internetes szavazása. A 2011. május 23-tól június 12-ig három héten át tartó szavazáson több mint 25 ezren adták le voksukat, mintegy 2500 hazai településre.

Sopron a kezdetektől vezetett, végül 5770 szavazattal „ért célba”. A második helyen Pécs végzett 4067 vokssal. A harmadik Eger lett 3467 szavazattal. A negyedik Hajdúszoboszló 3206 vokssal, míg Siófok 3049 szavazattal az ötödik helyen végzett. A hatodiktól a tizedik helyig Balatonfüred, Hévíz, Szeged, Gyula és Zalakaros végeztek.

„A szavazással az volt a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet Magyarország turisztikai értékeire, mert Magyarország gyönyörű és csak arra vár, hogy felfedezzük. Nagyon örülök, hogy a közismertebb úti célok mellett kevésbé ismert turisztikai értékek is nyilvánosságot kaphattak a szavazás révén” – mondta Körtvélyesi Erzsébet, a szavazást szervező Vendégváró.hu turisztikai szakértője.

Hozzátette: a szavazás számos meglepetéssel szolgált. Sokakat megdöbbentett például, hogy Budapest csak a 19-ik legvonzóbb úti cél a szavazók szerint, de jobb eredményre lehetett számítani a 32-ik helyen végző Tokaj, a 29-ik Szentendre tekintetében is. Ugyancsak meglepő, hogy bár a balatoni települések összességében jó szerepeltek – kilenc került az első ötvenbe –, mégis a várakozással ellentétben nem lett dobogós balatoni település.

Papp-Váry Árpád, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) Turisztikai és Gazdasági Karának dékánja a városmárkázás szakértője úgy véli, hogy azok a települések tudtak az élmezőnybe kerülni, melyek elég ismertek és elég egyediek.

Az egyediség olyan előnyöket is felülírhat, mint a termálvíz vagy a Balaton: bár ez első tíz helyen hét „vizes települést” találunk, épp az első három nem ilyen. A top városokról elmondható, hogy mindegyik esetében van egy első számú szimbólum: Sopronban a tűztorony, Egerben a vár, Pécsen többek között a dzsámi. Az is mellettük szól, hogy mindhárom belvárosa megújult az elmúlt években.

A szavazás eredménye megtekinthető a szavazás oldalán a www.vendegvaro.hu/hovautazna címen.

Nézze meg ezt is:

A költészetet ünnepelték a Pánczélban

  Hatodik éve rendeznek költészet napi programot a Pánczél Imre intézményben. A napokban az itt …