2024. április 26., péntek
FONTOS

Orlai Pertich: az újra felfedezés előtt

Megérkeztek a történeti festészet jeles alakjának tartott, Mezőberényi születésű Orlai Petrich Soma képei a Békés Megyei Munkácsy múzeumba.

A gyűjtemény munkatársai már azon dolgoznak, hogy a nagy értékű festmények a helyükre kerüljenek. A tárlat kurátora a művész munkásságának legkomolyabb szakértője, Keserü Katalin, aki hangsúlyozta, Orlai máig nincs úgy elismerve, mint ahogy művei alapján lehetne. A kiállítás szakmai vezetője kiemelte, Orlai művészete nemcsak azért jelentős, mert a magyar vizuális kultúra megteremtőjeként tekinthetünk rá, hanem a nők szerepének felfogása és ábrázolása esetében is.

A kiállítás a teljességre törekedve – a kölcsönzési lehetőségek és a műtárgyak állapota függvényében – próbálja meg bemutatni a magyarországi múzeumokban és magántulajdonban őrzött Orlai alkotásokat, amelyeket a legrangosabb hazai közgyűjteményektől, többek között a Magyar Nemzeti Galéria, Magyar Nemzeti Múzeum, Szépművészeti Múzeum, Budapesti Történeti Múzeum, Déri Múzeum és számos magánszemélytől, mintegy huszonegy tulajdonostól kölcsönzi az intézmény.

Dr. Szatmári Imre, a közgyűjtemény igazgatója elmondta, utoljára az 50-es években volt itt Orlai kiállítás, ezután viszont a zöld szalonban egy állandó tárlatot alakítanak ki.

További részletek a videóban, még több kép a Galéria rovatban.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …