2024. április 26., péntek
FONTOS

ÁSZ-vizsgálat: Békés a legjobbak között

Az Állami Számvivőszék egy elektronikus sajtótájékoztató keretében adott lehetőséget a sajtónak szerda délelőtt, hogy a szintén szerdán nyilvánossá tett megyei önkormányzatokat érintő 2007–2010. december 31. közötti pénzügyi jelentésekkel kapcsolatban feltegyék kérdéseiket.

{vsig}galeria/aszjelentes{/vsig}

Szenténé Tubak Klára szemvevő tanácsos szerint Békés megyének nincs takargatni valója. A tanácsos elmondta, hogy a Békés Megyei Önkormányzat adóssága jelentősen nőtt az ellenőrzött időszakban. Az adósságállomány 2007–2010 között 0,04 milliárd Ft-ról 15,4 milliárd Ft-ra emelkedett.

A vizsgált időszakban az Önkormányzatnál a folyó költségvetés egyenlege pozitív volt, működési forrástöbblet keletkezett annak ellenére, hogy az illetékbevétel, valamint a központi forráskivonás hatására az átengedett Személyi Jövedelem Adó és az állami támogatások csökkentek. A 15,4 milliárdos adósságállományból 9.4 milliárd a kötvénykibocsátáshoz köthető. A szemvevő tanácsos szerint lényeges tartozás nélkül zajlik az átadás-átvétel.

Az ÁSZ honlapján bárki által megtekinthető pénzügyi vizsgálatokból kiderül, hogy Pest megye 21.4 milliárd, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megye 17 milliárdos kötelezettségével zárt a képzeletbeli lista alján.

Részletek a videóban.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …