2024. április 26., péntek
FONTOS

Fejlesztik a hajdani Vásár-tó környékét Biharugrán

Fejlesztik Biharugrán a hajdani Vásár-tó környékét: a mára elmocsarasodott tó mellett tanösvényt hoznak létre oktatási céllal, európai támogatásból, az egyhektáros vízfelület közepén pedig sziget létesül a védett madárvilágnak – mondta el a Békés megyei község polgármestere az MTI-nek.

Vígh Ilona (Fidesz-KDNP) tájékoztatása szerint a kissárréti település annak köszönhetően pályázhatott fejlesztési támogatásra, hogy sikerült saját tulajdonba vonnia a kéthektáros területet, amelynek addig 25 tulajdonosa volt.
Hosszadalmas egyeztetések, hivatali eljárások, kivásárlások és földcserék sokasága tette lehetővé, hogy a község be tudta nyújtani fejlesztési tervét a Környezet és Energia Operatív Program első körben meghirdetett támogatási keretére. A pályázat sikeres volt.

A környék a helyiek emlékei szerint egykor a vásári joggal rendelkező régi Ugrának volt a vásártere. A terület jelenleg környezetvédelmi oltalom alatt áll, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozik, s a tervek szerint a beruházás nyomán új turisztikai látványosság lesz. A szakértők már dolgoznak a fejlesztési tervdokumentáció részletein. A környezetvédelemi elvárások teljesítésében a nemzeti park igazgatósága nyújt szakmai segítséget.

Biharugra régóta tervezi a település arculatát valamikor meghatározó Vásár-tó és környéke “életre keltését”. A víz mocsaras, nádasokkal teli, a tavat és környékét évtizedek óta senki nem gondozza.

A beruházás összege 85-90 millió forint. A fejlesztés legfontosabb elemei közé tartozik a tó rehabilitációja, a meder kitisztítása és az új meder vízellátó rendszerének a kiépítése. A tó mellett folyik el az Ugra-Szilasi-csatorna, ahonnan két új zsilippel történik a víz utánpótlása és a vízszint szabályozása.

A csaknem egyhektáros vízfelület közepén sziget épül a környezetvédelmi hivatal szakmai javaslata alapján, ott a védett területen élő madarak találhatnak maguknak pihenő- és költőhelyet. Megújul a tó környezetében található zöldterület is, s tanösvény épül oktatási-nevelési céllal a térségben élő óvodások és iskolások részére.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …