2024. április 26., péntek
FONTOS

Simonyifalvára ért a kisvasút kiállítás

A videóban látható útvonalon járt egykor a kisvasút, mint azt a végállomáson, a ma is majd teljes egészében magyarok lakta Simonyifalván tábla mutatja. A szűken 900 lakosú településen államtitkári részvétel mellett nyitották meg azt a kiállítást, melyet tavaly decemberben Sós Imre gyulai civil referens gondozásában a fürdővárosban tártak a nyilvánosság elé.

A kiállításra zsúfolásig megtelt a Simonyi Imréről elnevezett művelődési ház nagyterme, még a környező településekről is jöttek érdeklődők. A kisvasúthoz köthető tárgyak szép emlékeket ébresztettek a szomszédos Vadászról érkezett férfiban.

Az esemény rangját emelte, hogy a kiállítást Románia oktatási ügyekért felelős államtitkára nyitotta meg. Király András kiemelte, azért tulajdonít nagy jelentőséget ennek az eseménynek, mert az túllépett a hivatalos, protokolláris kereteken, és a határ két oldalán élő embereket hozza egymáshoz közelebb.

Ennek az egységnek a megteremtése fontos cél a simonyifalviak számára is, akik még mindig egyfajta térségi központként tekintenek Gyulára. A térség kistelepülései egyfajta lendületet, kezdeményező szerepet és a fejlődés elősegítését várják Gyulától. Görgényi Ernő megerősítette, szeretnék közösen, uniós források bevonásával megerősíteni az egykor intenzív kapcsolatot, és fejleszteni a térséget.

A Simonyifalván élők szerint nagy segítség lehet számukra az, hogy elkészül a Gyulát Nagyzerinddel összekötő út. A település vezetése elsősorban nem a gazdasági, hanem a kulturális kapcsolatok erősödésére számít. A vasúttörténeti kiállítás két hétig látható Simonyifalván. Úgy tudjuk, már több környékbeli település is jelentkezett, hogy szívesen vendégül látnák a tárlatot.

Részletek a videóban, még több kép a Galéria rovatunkban.

Nézze meg ezt is:

Testületi ülés: jó évet zártak az önkormányzati cégek

    A Dobos István utca egyirányú szakaszát szeretné a kerékpárosok számára kétirányúvá változtatni Vigné …