2024. május 5., vasárnap
FONTOS

Testületi ülés: jó évet zártak az önkormányzati cégek

 

A Dobos István utca egyirányú szakaszát szeretné a kerékpárosok számára kétirányúvá változtatni Vigné Fábián Diána – ezzel az interpellációval kezdődött a közel három órásra nyúlt, képviselő-testületi ülés a gyulai városházán.

Durkó Károly a korán felfestett stop jelzések ügyében kezdeményezte az útfestések módosítását, és a Don Bosco kollégium rossz állapota miatt is szót emelt. Ez utóbbival kapcsolatban elhangzott, hogy a tulajdonos szalézi rend a felújítást tervezi.

Kiss Tamásné a határon túlról érkező, kerékpáros kukázók miatt kért szót, Kiss Szabolcs közlekedési tükrök kihelyezését kérte két helyre, Galbács Mihály pedig politikai témájú interpellációk mellett a gyepmesteri teleppel kapcsolatban érdeklődött.

A folytatásban az önkormányzati bizottságok munkáját értékelték, majd a Generációk kézfogása alapítvány számára szavaztak meg a román iskola játszóterének fejlesztésére egymillió forintot Kiss Szabolcs és Alt Norbert képviselői keretének terhére.
Immár a fő napirendek között döntés született arról is, hogy a Wesselényi-tavat 2030-ig Ficzere István üzemeltetheti.

A Gyulai Turisztikai Kft tavalyi gazdálkodásával kapcsolatban elhangzott, hogy a városban jó évet zárt az ágazat, a hatszáz-ezer feletti vendégéjszaka több bevéltelt hozott a cég számára is.

Kiváló év van a Gyulai Várfürdő mögött, Görgényi Ernő polgármester szavaiból kiderült, hogy 476 millió forintos adózott eredményt könyvelhettek el. Kun Miklós igazgató elmondta, az 583 ezer látogató 7 százalékkal több, mint tavaly. Úgy fogalmazott, hogy a következő évi eredmény is magas lesz, de ennyire azért nem számítanak. Kun Miklós kiemelte, mindenhol van változás a fürdő területén, zajlanak a fejlesztések, mert szeretnének előre menekülni az erős versenyben.

A Gyulai Közüzemi Kft a víziközmű rendszer átalakítása miatt 420 millió forintos veszteséget könyvelhetett el, de ezt az állam megtérítette.

Az Erkel Ferenc Nonprofit Kft két ügyvezetője is szót kapott, Fekete-Dombi Ildikó kisebb mértékű, többé-kevésbé tervezhetőnek is mondható látogatószám csökkenésről számolt be, ennek hatásait kiegészítő szolgáltatásokkal igyekeznek ellensúlyozni.

Repisky Dániel a közművelődési tevékenységüket helyezte a középpontba, kiemelve, hogy a művelődési központban 32 közösség működik 750 gyulai polgárral a soraikban.

A testület foglalkozott a Ladics-ház felújításával, a rabbiház korszerűsítésével és a németek Gyulára településének 300. évfordulós ünnepségéről is. A grémium közszolgáltatási keretszerződést kötött a Gyula Televízióval és a Gyulai Hírlappal. Döntés született az óvodatej programban való részvételről, majd a nyílt ülés utolsó napirendi pontjában módosították az idei költségvetési rendeletet.

Nézze meg ezt is:

Újra kiadták “A gyulai Józsefváros története” című kötetet

    Két témában tartott sajtótájékoztatót Gyulai Évszázadok Alapítvány és a Gyulai Városbarátok Köre. Durkó …