2022. május 23., hétfő
FONTOS

Pályázatok határtalanul

Magyarországi közoktatási intézmények pályázhatnak külhoni tanulmányi kirándulások megvalósítására a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. „Határtalanul!” című programja keretében.

{vsig}galeria/hatartalan{/vsig}

Három felhívás keretében általános iskolás, gimnazista és szakképző iskolás diákok juthatnak el Erdély, Felvidék, Délvidék, Kárpátalja valamint Horvátország és Szlovénia magyarlakta területeire. Minderről a megyei önkormányzatnál tartottak tájékoztatót a térség iskoláinak vezetői számára.

Csete Örs kiemelte, a Békés megyei Önkormányzat az elsők között élt a lehetőséggel, és hívta meg őket, hogy segítsék a munkát. Idén nem kevesebb, mint 435 millió forint áll a pályázók rendelkezésére. A programigazgató kiemelte, a program sikere, egyben a nemzeti összetartozás erősítése alapvetően két tényezőn múlik. Az egyik a helyi közösség hozzáállása, a másik pedig a pedagógusok elkötelezettsége.

Az önkormányzat 2012-től a területi fejlesztés meghatározó tényezője lett. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázati kiírására rendszeresen pályáznak Békés megye szakképző intézményei. Farkas Zoltán elnök elmondta, a Békés Megyei Önkormányzat célja, hogy mind több sikeres pályázat szülessen a jövőben ezen a területen is.

A gyulai Karácsonyi iskola igazgatója, Petróczki Zoltán pozitívan értékelte a programot, mint mondta, egy régi igényt valósít meg. Ők egy csíkszeredai gimnáziummal újítanák fel a kapcsolatot, de vannak más terveik is.

A sikeresen pályázó iskolákból hetedik évfolyamos diákok tanulmányi kirándulások keretében utazhatnak a határon túlra. A gimnáziumokban, illetve szakképző iskolákban tanuló 9-12. évfolyamos diákok számára külhoni partneriskolák magyar diákjaival közösen megvalósított együttműködésekre, kölcsönös látogatásokra nyílik lehetőség. A program segítségével várhatóan 200 magyarországi település 500 iskolai csoportja lépheti át a határt, és tölthet átlagosan 4,5 napot kirándulással.

További részletek a videóban.

Nézze meg ezt is:

Az új vatikáni reformok áttörést hozhatnak a világi hívők számára

Egyházi vezetők és teológusok méltatták a Ferenc pápa által március 19-én kihirdetett, a római kúriáról szóló Praedicate …