2024. április 27., szombat
FONTOS

Kaptár rendszerben épült a vállalkozás

A Gyula Tv Kézjegy című műsorában Bihari Mária ezúttal a „Sikeres gyulai” sorozat keretében Metz Jánossal és Gombos Zoltánnak beszélgetett, akik családi vállalkozásban viszik a Rotapress Nyomdát.

{vsig}galeria/csaladinyomda{/vsig}

A cég 1994 óta családi vállalkozásként működik, mely az elmúlt évek során fokozatosan, biztonságos fejlődésen ment keresztül.  A fejlesztések során mára eljutottak oda, hogy a legmagasabb nyomtatási igényeknek is meg tudnak felelni.
Olyannyira családi a vállalkozás, hogy visszamenőleg szinte mindenki nyomdász. Metz János elmondta, hogy ugyan megfordult a fejében, hogy csak azért sem szeretne ezzel foglalkozni, de amikor az ember ebben a közegben nő fel, akkor szinte nem marad választása. Részévé válik ennek a folyamatnak, és egyértelmű, hogy ezen az úton megy tovább.

Édesapja a 90-es évek elején bélyegző készítéssel kezdte el a vállalkozást, ahonnan továbbfejlődtek nyomdává. Elkezdtek gépeket vásárolni, egyiket a másik után, ahogy az igény megkövetelte. – Ezért ilyen kaptár rendszerű a mi kis nyomdánk. Ahogy meglettek a gépek, építeni kellett köréjük falakat és feléjük pedig tetőt  – mondta Metz János.

Később édesapjának betegség miatt vissza kellett vonulnia, így ő vette át a stafétabotot. Addig azonban a „gyereket odaadták máshova, hogy tanulja ki a szakmát”: János több nyomdában is dolgozott Gyulán, Békéscsabán és Budapesten.

Mára nyugodtan elmondhatják, hogy ebben a nyomdában mennyiségileg korlátozva ugyan, de bármit meg tudnak csinálni. Újságok, meghívók, szórólapok, plakátok, műanyag öntapadók, sőt pólóra is nyomtatnak, ha kell.  Fontosnak tartották mindig a piaci igényeket felmérni és ezekhez alkalmazkodni.

A nyomdaipar egész Békés megyében, így Gyulán is telített. A fürdővárosban közel 30 vállalkozó foglalkozik ezzel, ami azért megköveteli a piacképességet. Ezért nemcsak a nyomtatással, hanem tervezéssel is foglalkoznak, próbálnak az ügyfélnek a „kezei lenni”, hogy amit kigondoltak, megálmodtak, azt teljes egészében megvalósíthassák nekik.

– A munkafolyamat legfőbb eleme a kommunikáció – mondta Gombos Zoltán. Megbeszélni, hogy a megrendelő mit szeretne, milyen mennyiségben, mi a célközönség.  Aztán ez a folyamat elkezd összefolyni a tervezéssel – keresnek hozzá anyagot, színvilágot, képeket, grafikákat. Tervezés után kinyomtatnak egy mintát, és ez a következő nagyon fontos lépés, hogy a nyomtatásig nem történik olyan munkafolyamat, amit a vevő nem lát. Lényeges a korrektúra lehetősége.

A piac túltelítettsége miatt a nyomdász szakmára nehéz idők vannak mostanság, ügyesen kell lavírozni a lehetőségek, az árak és megrendelések között.  Metz János és Gombos Zoltán elhivatottak, szeretik, amit csinálnak, így az egyik alapfeltétel a talpon maradáshoz már megvan.

Nézze meg ezt is:

A költészetet ünnepelték a Pánczélban

  Hatodik éve rendeznek költészet napi programot a Pánczél Imre intézményben. A napokban az itt …