2022. január 27., csütörtök
FONTOS

Dánielisz Endre előadása a fekete bojtárról (VIDEO)

Nagy várakozással tekintett “A fekete bojtár szerelme” című előadás elé Nagy László elnök. Hangsúlyozta, Sinka István azokról a tanyasi, pusztai emberekről írt műveiben, akik ma már sehol sem láthatók, legfeljebb az olyan emberek emlékezetében, mint Dánielisz Endre.

A posztumusz Kossuth-díjas költőt Dánielisz Endre személyesen ismerte. A gyulai közönség számára rendhagyó előadással készült. Elmondta, igazából Pap Piroska az, aki Sinka Istvánt említve erős összekötő kapocsként szolgál Gyula és Nagyszalonta között.

Sinka István a magyar irodalom egyik fontos és érdekes alakja. Szegény családból származott, így már korán, 10 esztendősen bojtárnak állt. Juhászként egy Petőfi-kötettel járta a határt. Pap Piroskával 1919-ben Vésztőn telepedett le. Művészi pályája azzal a néhány sorral kezdődött, amit a csizmájára írt fel. A 30-as években nehezen talált munkát, 1945 után pedig hosszú időre kívül rekedt az irodalmi életen. A Kossuth-díjat 1990-ben, 21 évvel halála után ítélték meg neki.

Nézze meg ezt is:

Újra reneszánszát éli Magyarországon a pálinka

A 2008-as magyar pálinkatörvény újraszabályozta, hogy mit nevezhetünk pálinkának. Csak Magyarországon termett, feldolgozott és desztillált, …