2024. április 26., péntek
FONTOS

Tetőzik az ár a Körösökön (VIDEO)

Bak Sándor igazgató azt mondta, ha a következő napok nem lesznek csapadékosak, akkor is jó esélye van annak, hogy elhúzódik az ár. Márcsak azért is, mert a Tiszán is áradás várható.

A videóban ezt követő képek már a Fekete-Körös felett átívelő közúti hídját mutatják Remeténél. Kedden itt tetőzött a folyó. A képeken jól látszik, hogy a víz szintje milyen magasan van. Látható, hogy néz ki most a városerdei strand, a házaknál már látszik a szivárgó víz, igaz, ezt a szakemberek szerint nem az ár okozta. A halásznak viszont most is érdemes volt kivetni a hálót.

Ezen a szakaszon a védelmet Réti László irányítja. A felvételeken éppen a megfigyelésből visszatérő segédőröket fogadja. A töltésnek nincs olyan szakasza, melyet két óránként ne látna emberi szem, vagyis bármilyen változásról gyorsan megérkezik az információ. A tapasztalat egyelőre az, hogy komoly gond nincs, de már láthatók az ár első kisebb, az árvizet kísérő jelenségek.

A következő felvételek pedig a Fehér-Körös gyulai szakaszán készültek. A víz akkora, hogy a tömlősgát ki sem látszik. A tetőzést itt kedd estére várták. Akkor derül ki, hogy eléri-e harmadfokot jelentő 550 centimétert. – Az igazgatóság valamennyi folyóján készültségben vannak. Ez alól csak egyetlen kisebb szakasz képez kivételt – mondta Szabó János, védelemvezető helyettes.

A térségben közel 400 ember vesz részt az árvízi védekezésben. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén 13 ezer 500 hektárra tehető a belvízzel elöntött terület nagysága. A belvíz ellen közel 200-an küzdenek.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …