2024. április 26., péntek
FONTOS

Magyar halat a menzára! (VIDEO)

A Békés Megyei Önkormányzat nem titkolt célja a halfasírokkal, hogy betöltse a külföldi halrudacskák helyét a magyar közétkeztetésben. Első körben. A későbbiekben ugyanis a tervek között szerepel az, hogy a közétkeztetésen túl, a boltok polcain is legyen halfasírt.

Zöldfűszerest, borsost, sajttal töltöttet és natúrt szolgáltak fel az iskola ebédlőjében. A megyei önkormányzat által megkérdezett 96 gyermek 77%-a azt mondta, szívesen ebédelne a későbbiekben is halfasírtot. Prohászka Béla, a Mintamenza program vezetője elmondta, már nem igaz az, hogy a gasztronómiában „üldözött ellenség” lenne az előre panírozott, fagyasztott termék. A biharugrai halfasírtot az ország legnagyobb pulykahús-feldolgozója állította elő. Mint megtudtuk szó sincs 60%-os halhús-tartalomról, hanem ez a szám lényegesen nagyobb, közel 100%.

Farkas Zoltán megyei elnök elmondta, a megyei önkormányzat egy folyamat közepén jár ezzel a fasírtkóstolóval, ugyanis ezzel be lehet fejezni azt a tanulmányt, mely a megyei halipar feltámasztását taglalja. A következő fejlesztési időszakban rengeteg munka lesz a halipar kapcsán.

Egy előzetes számítás alapján, ha Magyarországon minden menzás gyermek havonta kétszer enne halfasírtot, akkor évi 3000 tonna halra lenne szükség, megy teljesen lefedné a magyar haltermelést.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …