2024. április 28., vasárnap
FONTOS

Történelmi jelentőségű Japán látogatás Gyulán (VIDEO)

Az apropót egy történelminek is nevezhető találkozó adta, Gyulára ilyen magas szintű japán delegáció a távol-keleti ország 1868-as nyugati nyitása óta nem látogatott. Koszuge Dzsunicsi, Japán magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete elismeréssel szólt Gyula kulturális és tudományos értékeiről.

– Több olyan magyarországi rendezvényen vettem részt, melyeken nagy érdeklődéssel találkoztam Japán iránt. Bízom benne, ez a mai nap jó alkalom lesz arra, hogy a magyarok jobban megértsék és megismerjék kultúránkat. Remélem, a gyulai japán nap még sokáig szolgálja a két ország kapcsolatainak az erősödését – hangsúlyozta a nagykövet.

A találkozón Görgényi Ernő polgármester a két nép közötti hasonlóságokra hívta fel a figyelmet, és a kapcsolatok elmélyítésének fontosságát hangsúlyozta. A távolság ellenére meglévő közelségre és a lehetséges kapcsolódási pontokra hívta fel a figyelmet Petróczki Zoltán, a kormányhivatal főigazgatója. A kapcsolatok építésében fontos szerepet játszanak a civil szervezetek, így a MAPON Gyulai Magyar-Japán Kulturális Egyesület.

A városházi program végén egy japán ünnephez kapcsolódva a résztvevők papírra írt jókívánságaikat helyezték el bambusznádakon.

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …