2024. május 4., szombat
FONTOS

A hitelesség a fő szempont a kastély restaurálásánál (VIDEO)

Az itt megtartott, csütörtöki sajtótájékoztatón részt vett a Magyar Restaurátorkamara elnöke, aki a helyreállás hitelességének a fontosságát hangsúlyozta. Szentmihályi Miklós kiemelte, a most induló szakmai konzultáció eredményeként a kamara javaslatot tesz arra, hogy hol milyen munkálatokat kell elvégezni.

A kamarai elnök hangsúlyozta, a kastély egyes részein nagyfokú restaurálást kell végezni, máshol viszont elegendőnek mutatkozik az eredeti anyag konzerválása. A hiteles helyreállítás és az élményközpontúság jelentőségéről beszélt Gyula polgármestere. Görgényi Ernő emlékeztetett, már 2011-ben, a látogatóközpont kialakításának kezdeti lépéseikor is ezt a célt tűzték ki az épület fenntarthatóságának a megvalósítása mellett.

Az önkormányzat a korábban megítélt 2 milliárd forint mellé 203 millió forintos uniós támogatást nyert, ezen túl további 238 millió forintra adtak be pályázatot.

A restaurátori munkák várhatóan ez év októberében fejeződnek be az Almásy kastélyban. Azokban a termekben, ahová berendezéseket és installációkat terveztek, szeptember közepéig kell elkészülniük a szakembereknek.

Nézze meg ezt is:

Újra kiadták “A gyulai Józsefváros története” című kötetet

    Két témában tartott sajtótájékoztatót Gyulai Évszázadok Alapítvány és a Gyulai Városbarátok Köre. Durkó …