2024. május 2., csütörtök
FONTOS

Napelemekkel erősít a vízügyi igazgatóság

A 2015. január 6-án kelt támogatói okirat alapján az Igazgatóságnak 73 millió forintos támogatást ítéltek meg. A kiírás célja a környezetet kevésbé terhelő, megújuló energia alapú energiatermelés nagyobb arányú felhasználása és elterjesztése.

Az Igazgatóság a hálózatra csatlakozó napelemes rendszerek kialakításával – házi méretű kiserőmű (HMKE) – nyert villamos energiát saját célra kívánja felhasználni, illetve amikkor többlet keletkezik az áramszolgáltatói hálózatra kívánja termelni. Télen a világításra és a fűtésre használt energia jelentős, nyáron viszont a klímák energiafelhasználása mutat többletet. A napelemek elhelyezésével a fejlesztéssel érintett helyszíneken energia felhasználás jelentősen csökken, hozzájárulva ezáltal a kormány „Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervben” megfogalmazott céljainak eléréséhez. A környezetbarát rendszerek elterjedésének segítése mellett az épületek üzemelési költségei is csökkenthetővé válnak.

A projekt keretén belül három helyszínen valósultak meg a fejlesztések. Az Igazgatóság Központi székház épületén, a Műszaki Biztonsági Szolgálat és a Gyulai szakaszmérnökség telephelyein, valamint a Békésen található vargahosszai szivattyú- és gátőrtelep épületein összesen 296 darab napelem került elhelyezésre. A műszaki átadás- átvételre 2015. július 31-én került sor a műszaki ellenőr, a megbízott vállalkozók és a projekt kedvezményezettek képviselőinek jelenlétében. A projekt megvalósításának vége 2015. augusztus 31.

Nézze meg ezt is:

Adományokkal segítettek a vadászok

Hétfőn hiánypótló orvosi eszközök beszerzéséhez kapott segítséget a Békés Vármegyei Központi Kórház Gyemekosztálya. Az Országos …