2024. május 3., péntek
FONTOS

Elérte az ár a készültségi szintet a Fekete-Körösön (VIDEO)

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság drónjával készült felvételeken jól látszik nemcsak a közelmúltban átadott építmény, hanem az is, hogy a folyó kilépett a medréből, ám még messze jár a töltések tetejétől. A szakemberek két nappal korábbra várták ezt a helyzetet, akkor azonban az árhullám még romániai területen “szétterült”, így hazánkban nem kellett készültséget elrendelni. Ennél magasabb készültségre a szakemberek egyelőre nem számítanak.

Ezek a felvételek már az erdőmentei gátőrjárás területén készültek, a folyó itt is kilépett a medréből. Remeténél a tetőzés holnap dél körül várható, mely könnyen lehet, hogy nem éri majd el a készültségi szintet. A Fehér-Körös tetőzése Gyulánál holnap délelőttre tehető, a Kettős-Körös Békésnél I. fokú készültségi szint közelében, a holnap esti órákban tetőzik.

A folyókon megjelenő árhullám nem kedvez a belvízi helyzetnek, legalábbis olyan értelemben semmiképpen, hogy a hagyományos, gravitációs vízbeengedési módszer a magasabb vízállás miatt most nem működik.

A meteorológiai előrejelzések szerint péntek estig a vízgyűjtőn átlagosan 10 milliméternyi csapadék várható, azonban a levegő hőmérséklete negatív tartományban lesz, ami miatt a csapadék egy része hó formájában hullik, így ez a már levonulóban lévő árhullámokat nagy eséllyel nem befolyásolja.

Nézze meg ezt is:

Adományokkal segítettek a vadászok

Hétfőn hiánypótló orvosi eszközök beszerzéséhez kapott segítséget a Békés Vármegyei Központi Kórház Gyemekosztálya. Az Országos …