2024. május 8., szerda
FONTOS

Kedvezményes építési telkek a CSOK-hoz (VIDEO)

Durkó Károly képviselő a Háziipari Termelő Szövetkezet hagyatékának hazatérést kezdeményezte, illetve egy emléktábla felállítását a gyulai vár falán.

Kónya István alpolgármester ezzel kapcsolatban elmondta, az idén 450 éves évforduló apropóján folyamatban van egy ilyen bronz emléktábla elkészítése, a Honvédelmi Minisztérium támogatásával, melyet a Végvári Napokon szeretnének leleplezni. Szabó Károly a Széchenyi utcai útburkolat mihamarabbi kijavítását kérte, amire ígéretet is kapott, az időjárás függvényében. Csengeri Lajos A Vajda utcánál egy gyalogátkelőhely kialakításával és az érintett szakasz zajvédelmi fallal történő ellátásával kapcsolatban interpellált, amire azt a választ kapta, hogy ha lesz rendelkezésre álló forrás nem lesz akadálya az átkelőhely megvalósításnak, és elvégeznek egy zajmérést is az érintett részen. Kiss Tamásné az Agip kút melletti terület rendezetlenségét tette szóvá, illetve a Kossuth téri reklám LED fal túl erős fényét. Mint kiderült a napokban már csökkentette a fényerőt a készülék üzemeltetője, akivel ez év márciusban lejár a szerződés, a jövőben itt nem fogja a város engedélyezni ilyen vállalkozás működését. Mittag Mónika a sportcsarnok melletti szelektív sziget áthelyezését kérte, amely már a napokban meg is történt, illetve az Esze Tamás utca egyirányúsítását javasolta, annak szűk mérete miatt. Elfogadta a grémium a Gyulai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2015 évi beszámolóját, jónak értékelve a szervezet és a város kapcsolatát. Újabb öt évre Daróczi Lászlót választották meg a közüzemi kft. ügyvezetőjének az eddigi feltételekkel. Elfogadta a grémium a Termál FC tavalyi évi beszámolóját, és támogatják a városi könyvtár pályázatát, az “Emlékezések” című 1956-os témájú kötet megjelentetésére. A KBC-nek tagi kölcsön nyújtása napirendnél Bod Tamás kérdezte meg, hogy Gyulára nézve mit jelent az a versenyhelyzet, ami egyes települések javára alakult ki a pályázatok kapcsán a szervezetnél, mert egy olyan pontozási rendszer van érvényben ami a megye két harmadát hátrányosan érinti.

Kónya István úgy válaszolt, történt előrelépés mert már ebben a kérdésben nem egy öt fős bizottság fog dönteni, és így bíznak benne, hogy ez, a gyulai pályázatok esetében nem jelent majd hátrányt.

300 milliós fejlesztési hitelt vesz fel a város a paradicsomi városrészen lévő önkormányzati ingatlanok közművesítése érdekében. Ezzel a grémium a kormány által nyújtott Családi Otthonteremtési Kedvezményhez szeretne segítséget nyújtani, első körben 30 család részére.

A testület egy ajándékozási szerződéssel köszönettel elfogadta két gyulai mecénás felajánlását az Almássy-kastély számára. Mikus Éva és Deli László egy értékes festményt, órát és zongorát adományozott a városnak, térítésmentesen.

Nézze meg ezt is:

Gyalogosátkelő épül a Csabai úton, a Gyep utcánál

  Hétfőn megkezdődtek az új gyalogosátkelő kivitelezési munkálatai a Csabai úton, mely a Gyep utcánál …